Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 11:28 - За първи май - с надежда
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 1729 Коментари: 2 Гласове:
0



Проф. Евгений Гиндев

Когато подготвях тази бележка, си спомних, че оригиналното наименование на празничния Първи май, дадено от учредителния конгрес на II интернационал (1889 г.), е: Ден на труда и на международната работническа солидарност. Проектът се оказва толкова актуален, навременен и резултатен, че изплашената буржоазия реши да използва своето традиционно идеологическо оръжие - да присвои празника, като елиминира от съдържанието му класовата революционна същност и му придаде благия, абстрактен, благоприличен смисъл на прослава на труда изобщо. Без значение кой се труди, за какво и за кого се труди. Така се стигна до различни мутирали названия като "Имперски ден на труда" (хитлеристка Германия) или "Ден на труда и на солидарността" (Турция, 2009 г.). Много страни в света днес го отбелязват именно по този начин.
Признавам, че винаги, когато ме призовават към солидарност, изпитвам неприятни чувства. Към кого и за какво ме призовават да бъда солидарен в този ден? Солидарен с мутрите, бандитите, престъпниците, гейовете, ВИП-брадърите? С новобогаташите, на които им се виждат потурите? С корумпираните политици, квазидемократи и разложилите се консуматори от долните етажи на човешката еволюция? Благодаря, нямам желание и не искам да бъда солидарен. И ако празнувам в този ден, ще празнувам заедно с хората на наемния труд от всички страни и народи за обединяване в могъща материална сила, способна да създаде новото бъдеще на света без убийствен глобализъм и без претенденти за "нов ред". Защото "различните философи само обясняват този свят, докато основната задача е той да бъде променен".
Що се отнася до самия труд като целесъобразна дейност за усвояване на природното, не е нужно прекалено да се славослави, защото той е просто условие за човешкото съществуване, за производството и възпроизводството на самия човек - той е като природната необходимост. А как трябва да се отнасяме към тези, които не участват в трудовия процес? Според мен от тази гледна точка те са непотребни търтеи. А за да се "превърне общественото производство в единна, обширна и хармонична система на свободен кооперативен (тук му е мястотото да използваме и любимата днес дума "солидарен") труд, необходими са изменения в основите на обществения строй, при който организираните сили на обществото ще преминат в ръцете на самите производители".
В това намирам големия смисъл на светлия пролетен празник Първи май като Ден на труда и на международната работническа солидарност. По неговата мярка се отнасям и към новопръкналите се "спасители на нацията", независимо дали са от царско потекло, от покрайнините на София или са разкаяли се и неразкаяли се отломки от близкото минало.


01.05.2009

duma.bg




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК -1-ви МАЙ
01.05.2009 11:29
Усмивки за празника!:)
цитирай
2. анонимен - Когато
01.05.2009 12:41
Когато и където един празник се обсебва от една партия и се празнува ОТ НЕЙНО ИМЕ / интересно защо тези партиите в много отношения си приличат /, той се превръща в пародия. Все пак : Честит да е за хората на И С Т И Н С К И Я ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И ФИЗИЧЕСКИ ТРУД !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 873054
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11915
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930