Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 14:52 - За протестите, морала и България
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 15285 Коментари: 14 Гласове:
17

Последна промяна: 22.06.2013 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако преди десетина дни някой ми беше казал, че ще защитавам хора като Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров, бих му се изсмял в лицето. Уви, оказа се, че греша. Президентът, протестиращите и журналистите не ми оставиха друг избор.

Да се иска оставката на Пеевски е морален акт. Абсурдно е човек с компрометирана репутация да отговаря за националната сигурност. Същото може да се каже и за назначенията на областните управители в Благоевград и Пловдив, които подменят народния вот. Морално задължение на протестиращите е и да поискат оставката на министъра на образованието. Госпожа Клисарова е меко казано некомпетентна за този пост.

Всички медии, политическите лидери на парламентарни и извънпарламентарни партии (с изключение на Волен Сидеров), както и президентът се надпреварват да определят протестиращите като интелигентни хора, с висок морал, обединени от единна кауза и това изглежда така.

Едва ли може да се спори, че огромното мнозинство от хората, които всяка вечер се събират на Орлов мост, са добре образовани и облечени, винаги усмихнати, добронамерени и грижовни към децата си. Това са хора с престижни професии или стабилен бизнес, те не протестират за заплати, пенсии или помощи, а за морал в политиката, който ще промени България. Някои от тях отбелязаха, че те създават брутния вътрешен продукт на държавата и след години, ако в България настъпи исканата от тях промяна, ще има повече пари за здравеопазване, образование и пенсии. Те се легитимират като най-активната част от населението и се интересуват само от своето бъдеще и това на децата си. Подобно на майките и бащите им, участвали в протестите през 1997 г. тях не ги е грижа дали исканията им съвпадат с тези на останалия български народ. Те не се замислят дали бедните и болните, които всеки ден се борят за оцеляване, могат да оценят моралната им кауза.

Стотици майки с деца участват в протестите за морал в политиката, но за увеличение на помощите за майчинство бяха десетина. Кои от тези морални граждани подкрепиха пенсионерите в протестите за по-високи пенсии. Колко от тях се обявиха, срещу закриването на III и IV блок в АЕЦ Козлодуй, срещу генно модифицираните храни и добива на шистов газ в България чрез хидравлично разбиване. На последните протести се събирахме най-много по 200-300 души. Има още примери, но ще спра до тук.

Тъжно е, че единствената МОРАЛНА кауза, която може да обедини толкова българи, е сваляното на едно правителство, за предпочитане, съставено от турци и комунисти.

Въпреки допуснатите (възможно и умишлено) грешки, правителството предприема обещаните мерки за овладяване на кризата, Сред тях особено важни са тези в енергетиката, както и ревизията на всички концесионни договори. Протестиращите са хората, които би трябвало да поискат последните мерки и да предложат граждански експерти, за да участват в процеса. А те ни предлагат възгласи ОСТАВКА, МАФИЯ, ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ. Единственото, което чувам на тези протести са новите клишета за морал и промяна, и нито едно смислено предложение за решаването на сериозните проблеми в здравеопазване, образование, икономика. Страхотна алтернатива за управлението на България.

Протестите в едно гражданско общество са нещо нормално и необходимо, но те трябва да градят, а не само да рушат. Те са необходимия коректив за всяко едно управление, който може да направи живота ни по-добър.

След всички тези разсъждения оставам с впечатлението, че протестиращите искат смяна на актьорите, но не и на представлението. Посланията им са ясни. Ние знаем какво искаме, можем сами да го постигнем, не искаме държавността ви, не ни пречете. Въпреки че носят български знамена, те са истински граждани на Европа и са приели ценностите на съвременната цивилизация, според които обществото няма нужда, нито от национални държави, нито от болни и бедни хора.

Според мен обаче родината, държавата и нацията трябва да са едно цяло. Родината, която не е само географско понятие, а също и история, култура, език, религия, обичаи и традиции, е духът. Държавата е тялото, което му придава форма, а нацията е душата, която определя облика им и осмисля съществуването им. Аз вярвам, че е в интерес на хората тези три елемента да са единно цяло. Човек трябва да дава най-доброто от себе си за родината, държавата и обществото, а те да му отвръщат със същото. Това е моята идеология и цветовете й са бяло, зелено и червено.

 Владимир Владов




Гласувай:
33



1. olivie - Любопитно
22.06.2013 15:27
Все едно че аз съм го писал. Бих добавил и още Оруелски куриози: Това че лаят с/у ТИМ, а не пишат че те осигуряват хляб на 340 000 семейства, че имотите които са придобили са в България, а не на Халкидики, и пред погледа на всички /значи могат да докажат както произхода, така и платените данъци/ Аз ако бях премиер нямаше да оттегля избора на Пеевски. За какви компромати може да се говори, когато е минал през проучвателна процедура за ниво на сектетност? Някой голям страх го тресе май, че е готов да хвърли милиони, за да не бъде разкрит. Освен това дай да не се лъжем - цветовете също са компрометирани по времето на прехода. 20 години казват е едно поколение. Махнете ги от възрастта на протестиращите и ще видите, че цветове като червено, синьо, оранжево, кафяво, за тях не означават нищо. Още повече като през целия преход едни и същи муцуни партизанстваха м/у , и рояха партии. Къде са ви програмните платформи, господа партийци? Има само една платформа и тя е симбиоза м/у ЕС и българщината. Вие искате да докажете, че сте повече европейци, отколкото българи? /някои обаче са евреи/ Щом успяха да фалшифицират и изследване на Галъп-рисърч за 85% неодобрение, аз нямам думи. Нашият народ обаче казва: "На лъжата краката са къси" "Ще паднете сами в гроба, който копаете другиму" Да не би да се заблуждавате, че такива като Сорос са безсмъртни? Още веднаж поздрави за поста!
цитирай
2. анонимен - А Владимир Владов кой е? Про...
22.06.2013 16:31
А Владимир Владов кой е?

Протестите са израз на мъката на бившите седесари и техните потомци, че ги няма в политическия живот. Но затова са си виновни самите те.
Много по-голямо основание имат да викат на своите ръководители "Сини боклуци" но те хората предпочитат друг да им е виновен.
цитирай
3. tomcat2 - кой са тези червени боклуци и ком...
22.06.2013 20:17
кой са тези червени боклуци и комунисти БСП?Те за социалисти не могат посмъртно да минат пък комунисти ги изкарват!Въобще ей така си жонглират с понятията както им отърва!БСП нямат нищо общо с лявото ,те са мошеници !Ако имахме истински комунисти на власт България щеше да е най развитата държава в света ,щяхме да задминем и Китай дори!Тези глупаци протестиращи нямат елементарно разбиране за политика и света около тях,не разбират кои са истинските причини за несгодите на страната,това са седерунгелски и герберски дрисъци нищо повече!
цитирай
4. danailvdimitrov - напълно подкрепям Вашето мнение
22.06.2013 21:55
" Въпреки че носят български знамена, те са истински граждани на Европа и са приели ценностите на съвременната цивилизация..."

Да това може да се окаже , че са новите вавилонци! Уви...
цитирай
5. tomcat2 - И най вече къде бяха протестиращите ...
22.06.2013 22:26
И най вече къде бяха протестиращите когато на българска земя се разполагаха окупаторските бази на сащ!?Ще ми говорят те за националани предатели ,пълни олигофрени!Който е за сащ и ес е национален предател абсолютен!
цитирай
6. getmans1 - министър Стойнев каза
22.06.2013 23:26
"Някой преди нас е подписвал едни дългосрочни договори"- петък 22.06, парламентарен контрол, отговор на въпрос за цената на тока.

Аз питам: Кои са тези преди тях? Питам още: От къде са парите / по-точно трохите/ които щедро раздават сега? Питам: Ще ми обясни ли някой с думи прости, как и колко "индиански нишки" могат да се направят с откритите прословути бюлетини?Питам: Още ли чакате обещаните от Станишев, СТРАХОВИТИ истини, подслушвания /на милиони българи/, за колко откраднати бизнеси разбрахте?

За това подкрепям протестите и ЗАРАДИ още много, много въпроси!

Всички знаем как гласуват в "махалите" циганите, проверете как са гласували в Софийските и Пловдивски и на други градове "гетата" и ще разберете кой опорочи изборите и защо хората с мисъл за отговорност в главата си протестират!
цитирай
7. plamenito81 - Опасно
23.06.2013 01:37
Лошото е , че тези които подстрекават хората са впрегнали всички възможни пропагандни средства и не изглежда да се спрат пред нищо .Зад тях стоят мощни олигархични престъпни кръгове и Господ знае докъде може да ескалира напрежението.Имам чувството , че народа по улиците е хипнотизиран или просто е получил слънчев удар вследствие голямата жега и не осъзнава какво върши. Направо не е за вярване докъде може да изпростее масата .
цитирай
8. herald - древна китайска поговорка
23.06.2013 11:00
Древна китайска поговорка гласи, че когато човек не знае накъде е тръгнал, няма да стигне, където иска. За съжаление на българския народ, много от участниците и подстрекателите на МОРАЛНИЯ ПРОТЕСТ знаят накъде са тръгнали и какво искат. Мислещите хора трябва да направят всичко по силите си, за да помогнат на останалите да се опомнят навреме.
цитирай
9. hadzapi - Хубаво мнение.
23.06.2013 12:00
За жалост не само, когато ни приемаха в НАТО имаше протестиращи, все се надяваха масата как ще забогатеят, един познат даже си поплака от радост, и говореше едва ли не как ще ни "спасят", поредните чакани все отвън "спасители". Впоследствие намрази и проклинаше всички политици и натовци и... Ние много лесно мразим и даваме съвети, но опре ли да се действа реално, тогава масово се изпокриваме и все сме заети, все нещо има, но иначе - искаме ли, искаме, завиждаме ли, завиждаме на тези, които действат.

Поздрави за хубаво изразеното мнение.

цитирай
10. monaliza121 - След всички тези разсъждения оставам с впечатлението, че протестиращите искат смяна на актьорите, но не и на представлението.
23.06.2013 12:19
Представлението е нашия живот, а актьорите сме ние. Избираме режисьор и когато той години наред е показвал некъдърност, тъпо подчинение и безусловна преданост към "великия спонсор" е абсолютно сигурно, че постановката ще е пълен провал. Мизансценът е познат не до болка, не до отчаяние, а до отвращение, което вече не може да бъде лекувано с "лека дрога" във вид на "предприема обещаните мерки за овладяване на кризата".
Клишетата на протестите не са нови. Нови са хората, които ги казват, ново е самочувствието им, решителността им за промяна на политическия морал.
Като става въпрос за клишета, вашият постинг е богато наситен с тях. Не съм Еркюл Поаро, но сюжетната ви линия е убийствено елементарна и се разбира от всеки можещ дори да срича. Не съм от тях /увод/ - не одобрявам протестите /изложение/ - за родину / заключение/.
По този сценарий набираха статисти преди години. Сега сте активирали само клакьорите.
цитирай
11. zarenkow - При реално 13% гласували за бсп и да ...
23.06.2013 13:15
При реално 13% гласували за бсп и да правят правителство е повече от нахално. Нахалството се превръща в наглост, когато търсят съюз с анти българската дпс и за капак фашизираната им креатура атака . Става страшно, когато се вижда, че слагат министър на отбраната представител пак на анти Българската партия и още един капак , създадени специално разширени, безконтролни пълномощия на разузнаването също в ръцете на от една страна дпс и друга на олигархията. Е това ако не е национално предателство. Всичко това заради гювеча на , който са свикнали. Споменава се тук и за морал, чието значение не разбират. За разните дето искат да са с Ботев, вероятно за да го предадат, или за тези на които не им стига загиването на родината, това даже е малко. Тук както виждам преобладават точно тези ренегати. Не са слепци , психопати са. Виждат това, което искат да видя, а не това което е. Няма как, ще им се наложи съвсем скоро.
цитирай
12. ka4ak - Ето изход!:)))
23.06.2013 14:07
13:54 - Ето ти нещо и от мен!:)))
Защо смятам,че тези протести са съизмерими със събитията в ГДР,УНГАРИЯ,ЧЕХИЯ,ПОЛША,ДОКАТО БЯХМЕ В СОЦ.ЛАГЕРА?!!!
Това са първите протести,на СВОБОДНИ граждани,ИЗЛЕКУВАНИ от изкуствената болест на предишния строй!!!:)))
Обидно е,но за съжаление,Това е ИСТОРИЧЕСКИЯ ФАКТ!!!
Защо чак сега се случва?
Смятам,че няма нормални хора,които да смятат,че Конституцията ни,не е продукт на комунистите!:(
Но,след като е основния закон на Републиката ни,НЕКА Я СПАЗВАМЕ!!!:)))
Естествено и очевадно е,че Съдът и Прокуратурата изобщо не се деполитизираха!:(((
Конституционните Съдии,трябва да бъдат съдени,КАТО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
Защото те позволиха да се регистрира ДПС,като партия,което роди и АТАКА,като партия!:(((
Две Гибелни за България партии!!!:(((
Най гибелната БСП,изрично не се разграничи с престъпния режим на комунистите,а гордо заявява,че е наследник на престъпниците,следователно и тя няма никакво основание,да съществува като партия,а още по малко,да участва в политическия живот на България,камо ли да го ръководи?!!??:((
Изходът е незабавна оставка на измисленото правителство на Орешарски!!!:)))
Приемане на изборен закон!!!/ВМЕСТО МОТАНЕ,ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ,С ВЪЖМОЖНОСТ И ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ,КАТО ЗА МОДЕЛ СЕ ВЗИМА,ДЕЙСТВАЩ ЗАКОН ОТ ДЪРЖАВИТЕ В КОИТО,ТО Е ФАКТ!!!/
Вместо вой,моля вижте как направихме Търновската Конституция!!!:)))
Това е от мен,Алекс!!!:)))
Бъдете ЗДРАВИ и СВОБОДНИ!!!:)))

Постинг: Българи-юнаци, да внимаваме :)
Автор на постинга: idealist
цитирай
13. herald - позицията ми относно протестите
23.06.2013 16:09
Изглежда, че някои читатели не разбират позицията ми относно протестите. Аз подкрепям протести, които могат да принудят правителството да реши поне частично някои от най-сериозните проблеми в страната. Тази възможност беше изпусната през февруари. Борисов е толкова привързан към властта и иска да бъде обичан от хората. Затова щеше да направи почти всички отстъпки, които му поиска народа. Той официално обяви, че ще започне процедура за отнемане лиценза на ЧЕЗ. Съвпадение или не, точно след това изявление му поискаха оставката.
Вярно е, че с Орешарски, Станишев и Местан ще бъде много по-трудно, защото те не държат толкова много на властта, нито на хорската обич. Драгомир Стойнев обаче изглежда свестен министър. Според мен протестите трябва да им наложат приемането на важни за излизане кризата мерки, а ако откажат да настоява за оставката им. Сега протестиращите имат реална възможност да участват със свои представители в обсъждането на законите, която не трябва да бъде пропускана. Струва ми се, че като разумни граждани трябва да се откажем от девиза „който не с нас е против нас” и да използваме всички възможности, които ни предлага ситуацията, за да направим обществото по-справедливо и живота по-добър.
цитирай
14. kmetova - Довиждане и приятна разходка
23.06.2013 21:30
Тъкмо се запътих за пореден ден да се присъединя към протестите и срещнах една позната, която не бях виждала отдавна. Побъбрихме си малко за работата, за децата и други общи приказки. Накрая я поканих да дойде с мен на протест. Тя каза, че имала някакъв ангажимент. Целунахме се за довиждане и тя ми пожела "ПРИЯТНА РАЗХОДКА". Не знам дали го каза по инерция, но се замислих. Вярно е че на протестите срещнах стари познати, запознах се с нови хора, обменихме мнения, дори пихме биричка. Май след 10 дни наистина сбирките по площадите започват да приличат на разходки с децата, с кучето, разходки с велосипед и др. приятни преживявания. Както си размишлявах, се сетих за протестите и митингите през 90-те години. Спомних си, че тогава имахме идея и цел. Просто сменихме системата, изхвърлихме страха от душите си, почувствахме се свободни, излъчихме хора, които да формулират исканията ни за да ги постигнем. А сега? Какво искаме и ако знаем какво искаме кой ще го свърши? Права е моята позната. Утре пак може да ида на разходка, ако е хубаво времето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 870397
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031