Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 23:38 - Икона на новия век
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 4383 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 20.08.2012 23:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Полковник Муамар Кадафи  (1942-2011) - Вожд, Революционер, Войн, Съзидател, загинал Геройски в неравна схватка с Империята на абсолютното Зло. Поклон и вечна слава!




Мисля, че трагичната смърт на последния революционер е не просто новина на седмицата, а нещо много по-значимо. Това е символ на новия век, от началото на който минаха 11 години.

Нямам намерение сега да анализирам кошмара, който започнаха американците, Саркози и НАТО – затова вече е писано достатъчно. Вчера аз видях смъртта на Революционера.

Кадафи бе голям човек! Независимо, че в епохата на управлението му има и противоречиви моменти. Той заслужи да се превърне в образ като Че Гевара, който се тиражира по целия свят. Уверен съм, че скоро ще се появят зелени фланелки, значки и медальони с неговия лик.

Вече си представям как „демократичните” промени ще се отразят на Либия. Ще изчезнат безплатната медицина, безплатното образование, безплатните комунални услуги. Ще дойдат мениджъри, които ще предложат на либийците да станат като тях, ще започнат посещенията на фитнес-клубове. Мисля, че в началото в Триполи лика на Кадафи ще се продава под тезгяха на щандовете, но след това ще започнат да го окачват по балконите.

Гледайки лидерите на другите държави, които приветстваха неговата гибел,  направих неволно сравнение на техните антропометрични данни с неговите.  Вярвам, че за човека може да се научи много дори само от лицето му (не всичко, но много). И несъмнено Кадафи е великан в сравнение с пигмейте, които се радваха на смъртта му.

Струва ми се, че бъдещите „диктатори” ще изглеждат като Марк Зукърбърг. Не е достатъчно да подписваш всяка страница на „фейсбук”, за да станеш икона, но за съжаление вече е ясно кой ще влияе на съдбата на държавите, ще настройва хората едни срещу други и ще предизвиква нови войни.

През 2006 година вечерях в силно опушеното кафе, което бе пропито с ужасна миризма на риба, а количеството посетителите надвишаваше всичко разумни предели – то бе в покрайнините на Кайро. Шумотевицата бе невъобразима, а аз се страхувах да падна от стола си, който бе закрепен с помощта на тиксо и метална тел. Жестикулирайки с ръце, обяснявах на своите съпродуценти от студиото в Кайро, какво точно ще ми трябва за снимките на филма „Чужди”.

Споменах, че съм впечатлен от Муамар Кадафи и имам желание да снимам за него документален филм. Човекът от съседната маса ни чу, той се обърна към мен и започна да набира номер на своя мобилен телефон. Той се свърза, а от другата страна му отвърнаха: защо не?

След това разбрах, че с Кадафи може да се срещне всеки човек, който разумно обоснове своята цел. Прибирайки се в Русия, аз получих бандерол със Зелената книга.

Мнозина може би сега са си помислили, че Кадафи е финансирал филма ми „Чужди”. Надявам се, че не допускате мисълта, че аз съм толкова фанатичен. Но още тогава почувствах, че Кадафи е голям човек.

По това време аз се концентрирах върху работата по филма „Чужди” и пропуснах възможността за документалния филм, за което много съжалявам. Мисля си, че след събитията на 20 октомври „Чужди” отново ще стане актуален.

Юри Гримов (режисьор)

21.10.2011

http://yuri-grymov.livejournal.com/85215.html#cutid1

Превод с леки съкращения: авторът на блога.

Пояснение: Филмът "Чужди" (на руски "Чужие" ) е от 2008 година и показва какво се получава, когато американците се опитват да наложат на другите народи своите ценности.



Социалният пакет на Либия при Кадафи. Дали можем и да си помислим, че ще доживеем до нещо подобно в България?

На всеки член от семейството държавата изплаща дотации в размер на 1 000 $ годишно.
Помощите за безработица са 730 $ месечно.
Заплата на медицинска сестра - 1 000 $.
За всяко новородено се изплащат 7 000 $.
Младоженците получават 64 000 $ като подарък от държавата за покупка на жилище.
При започване на бизнес като едноличен търговец - материална помощ от 20 000 $
Големите данъци и сборове са забранени.
Образованието и медицината са безплатни.
Образованието и стажовете в чужбина са за сметка на държавата!
Веригите магазини за многодетни семейства са на символични цени за основните хранителни продукти.
За продажба на продукти с изтекъл срок на годност - големи глоби и задържане в подразделенията на специалната полиция.
Част от аптеките - с безплатно отпускане на лекарства.
За фалшифициране на лекарства - смъртно наказание.
Наем на държавно жилище - не се плаща.
Ползването на електроенергия е безплатно.
Продажбата и употребата на спиртни напитки са забранени - "сух закон".
Кредитите за покупка на автомобил и за жилище са без лихва.
Услугите на агенциите по недвижими имоти са забранени.
При покупка на автомобил 50% се плаща от държавата, за бойците от народното опълчение - 65%.
Бензинът струва по-евтино от водата - 0,14$ за литър.
70% от семействата живеят в собствен дом.


САЩ са с основна роля при убийството на Кадафи

Спецподразделения на ЦРУ на генерал Петреъс, пристигнали в Либия заедно с Хилъри Клинтън, са изиграли ключова роля при убийството на Полковник Муамар Кадафи и неговият син Мутасим, съобщи Algeria-ISP.

Един от водещите алжирски портали публикаува заявлението на представителя на правителството на Либийската Джамахирия - Муса Ибрахим. По думите на Ибрахим - Лидерът-мъченик Кадафи е пленен след престрелка и тежко раняване от американските спецчасти. По-късно той и Мутасим са предадени на бойци от бригадата "Тигър" от град Мисрата, които са ги доубили с изключителна жестокост. Атаката на американците е била предшествена от бомбардировки на безпилотни самолети "Предейтър" по колоната, в която са се движели Кадафи, Мутасим и други либийски военни.

Припомням, че ден и половина преди гибелта на Полковника, Хилъри Клинтън направи безпрецедентно по своята жестокост и арогантност изявление гласящо, че Кадафи трябва да бъде убит.




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. lidislidis - Благодаря за изнесените истини за актуалната социална политика в Либия!
23.10.2011 00:21
Винаги съм се чудила защо повече от 40 години хиляди българи и други бедняци от соц. лагера ходеха на работа в Либия, а не съм чула за нито един либиец да е дошъл на работа в Кремиковци например, или кой и да е наш "гигант" на икономиката и в който и да е отрасъл у нас?! Чудно ми е било това...но откъде да знае човек, като тенденцията в политиката е била да се представят истините в лъжи и да се желичае нашето и американското! Въпреки, че ние нямаме нищо общо нито с Америка, нито с кой да е. Ние сме си българи. Обработвани и манипулирани българи...според политиката на управляващите ни...
цитирай
2. анонимен - Точно така Лидис. В Кремиковци н...
23.10.2011 19:24
Точно така Лидис. В Кремиковци нямаша либийци.
Нас в момента ни третират като треторазрядни олигофрени. Като се започне от сериалите , правени сякаш за бавноразвиващи се и се стигна до реалити шоутата, които имат за цел пълното сриване на моралните устои на нацията, нас просто се опитват да ни зомбират. Учудващо е, че хора от блога, които са с претенции, тотално са отвикнали да мислят и се оставят да ги водят за носа.

Постингът ти заслужава адмирации!!!
цитирай
3. merlin68 - Да интересен постинг, аз лично не ...
24.10.2011 15:08
Да интересен постинг, аз лично не изпитвам никакви симпатии към Кадафи, дори не харесвам либийците като цяло. Още преди 30 години познавах много българи работели в Либия и това което са разказвали не ми хареса. Въпреки всичко статията е напълно вярна, това което ще последва за либийският народ ще е катастрофа, ще им вземат богатствата и ще ги направят роби на дълговете, като по цял свят.
Все пак не бих сравнявал Кадафи с Че Гевара, Че е идеалист, а Кадафи прагматик. Колкото и да не го харесвам, мисля, че това което той като едноличен диктатор осигуряваше на народа си, демокрацията няма да осигури.
Тепърва обаче предстои да видим какво ще стане в Либия.
цитирай
4. juliannikolov - За съжаление у нас почти отсъства каквато и да е обективна информация за Кадафи
24.10.2011 15:47
Великият революционер е сатанизиран вече повече от 20 години от родните медии и то напълно неоснователно. Посветих няколко месеца от живота си, за да изуча по-добре тази удивителна личност и се радвам, че съдбата ми даде тази възможност.

Кадафи несъмнено бе гениален политик, който обаче в никакъв случай не може да бъде наречен прагматик - напротив. Той е един от последните романтици на политическата сцена, а целият му живот е посветен на Идеята. Съществуват и мненията, че той няма да бъде запомнен само като революционер, но и като велик писател. И съдейки по есетата му, които съм чел на руски език, допускам че тези предвиждания са основателни. Изобщо не мога да приема сериозно определение "Диктатор" за човек, който държеше да го наричат Брат, този израз предполага равенство с другата страна, а не превъзходство.

Тук ще обърна внимание на факта, че при Кадафи Либия е изплатила повече средства като помощи за бедните и развиващите се страни, отколкото всички държави от Г20 взети заедно!

Борбата в Либия не е завършила, има огромна народна съпротива срещу окупаторите, но едва ли някога тази страна ще живее толкова богато, колкото при Кадафи. Големият революционер отложи бъдещата световна война поне с 8 месеца, а за това всички честни хора трябва да му бъдат признателни.
цитирай
5. brink - Поздравления Юлиане! Между д...
03.02.2012 12:15
Поздравления Юлиане!
Между другото, "Зелената книга" я има издадена на български. Пуснаха я горе долу по време на злощастните събития в Либия:

http://brink.blog.bg/politika/2011/08/10/zelenata-kniga-muamar-kadafi.799323
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 871782
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031