Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 10:57 - Стоте дни на правителството
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 1941 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2011 11:27


Проф. Евгений Гиндев

 
Не знам кой и защо е предложил идеята за "стоте дни" на всяка нова власт. Не виждам логика, а асоциациите ме отвеждат до стоте дни на Наполеон преди Ватерло. За правителството на Б.Б. не бяха нужни никакви сто дни, за да стане ясна неговата истинска природа. Анонси имаше достатъчно, но нямаше кой да ги чуе. Подобни нелогични постъпки на големи маси от хора и излъгани надежди родиха идеята за тълпата. Още в митичните протоколи на ционските мъдреци се казва: "Тълпата, това са масите, които, за да бъдат прелъстени, са назовани народ - това са хора с глупави инстинкти, многочислени добряци, поради което най-добри резултати в управленито им се добиват чрез насилие или заплахи".
Съвременният философ Мирча Елиадe дели света на две: сакрален и профанен (вж. неговата книга "Търсенето. История и смисъл в религията", ЛИК.С.,2000) - т.е. на невежи, незнаещи, непосветени и на посветени, и знаещи. Адолф Хитлер създаде нацизма, изхождайки от принципа: националното - на всички немци, социалното - на бедните немци, останалото - на посветените. Не призовавам никого да се ползва от тези идеологеми, защото от такава гледна точка всички ние наистина изглеждаме профани, а Б.Б., Цветанов и Цецка от Плевен - посветени. Това вече е нонсенс.
Хората наистина искаха и искат възмездие и справедливост. Но от какво и за кого? Формално и фактически управляваше тройна коалиция. Някой да е търсил възмездие и справедливост от НДСВ и от ДПС? Защо само от БСП и само от нейния председател? Поставен така, въпросът ни отвежда в друга посока. Отвежда ни към Иван Костов, към "разбитите авари", към класовото отмъщение. Отвежда ни към страшните години на българския нацизмо-фашизъм, към отговорността на различните живи и мъртви "дядовци". Отново искат да ни вкарат в смъртоносна въртележка, този път гарнирана с "демократичен хуманизъм". ДСБ, т.е. Иван Костов, вече си каза тежката дума: "Правителството не успява досега да разкрие в дълбочина пораженията от престъпленията на тройната коалиция. Не е извадило убедителни доказателства за вината на отговорните политици и за нанесените щети на българските граждани... Забавя по необясними причини извеждането на кадрите на БСП, ДПС и НДСВ от изпълнителната власт, което води до почти открито саботиране на неговите разкрития и действия". Струва ми се, че това е игра с огъня.
Всичките тези сто дни герберовци играеха тази игра и дойдоха накрая до пицабюджета. Вместо да се занимават с битието на народа, демонстрираха "суета и гонене на вятъра" и отгоре на това стават все по-нагли и невъзпитани и в Народното събрание, и при обществени изяви (вж. поведението на герберите на обсъждането на "стоте дни" по БНТ на 2.11.2009 г.). Прав е Иван Груйкин за "показното говорене на "ти" на български министри... грозна жестомимика и уличен език". Този отбор все повече прехвърля тежестта на кризата върху бедното мнозинство от народа, все повече толерира клептократи, плутократи и борческите натури и все по-малко го интересува действителното състояние на държавата и на хората. Напук на целия свят прави точно обратното на това, което се прави в такива тежки моменти в Европа и по света.
Демонстрираната политика на правителството е антинародна и антисоциална.
Тя е антинародна, защото не подчертава, не отстоява и не защитава българските национални интереси, а защитава чужди интереси, реализира чужди проекти и работи срещу българската цивилизационна идентичност.
Тя е антисоциална с елементи на геноцид, защото стеснява социалното пространство на мнозинството от населението до размери, непозволяващи неговото производство и възпроизводство.

Поради изложените причини оценката на първите сто дни на правителството на "ГЕРБ" не може да бъде положителна. За съжаление то не е изконсумирало заблудите на хората, довели го на власт. Опозиция практически няма, липсва политическа сила, способна да сплоти разпръснатото, разочаровано и демотивирано ляво пространство. Близкото бъдеще се очертава трудно, лошо и изпълнено с драматизъм. Ако нищо не се промени в тази ситуация, ГЕРБ и Б.Б. ще са задълго.

duma.bg

09.11.2009


Линк към блога на професор Гиндев:
http://gindev.blog.bg/




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - напълно съм съгласна с написаното.
10.11.2009 10:43
съвсем скоро ще осъзнаем тъжната истина, че най-накрая мутрите дойдоха официално на власт. И този дразнещ реваншизъм ще е най-малкото зло от ужаса който ни предстои да видим.
цитирай
2. juliannikolov - Трудно мога да добавя нещо към горния коментар,
11.11.2009 10:14
но още по трудно ми е да се обясня масовото народно заслепение, което е причина да се случи това.
Очевидно след 20 години разочарования хората са готови да подкрепят всеки, който им се предложи - стига само да предлага някаква промяна на статуквото. Проблемът е, че в случая няма никаква промяна, а напротив - всички пороци, които разяждаха нашето общество, сега ще се проявяват в още по-голяма степен...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 873946
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930