Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 22:23 - Днешните български десни
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 3360 Коментари: 9 Гласове:
6



Проф. Евгений Гиндев

31 Август 2009

Трубадурът на синята идея, позабравеният парламентарен сладкодумец от времето, когато СДС беше победило "с малко, но завинаги" - Александър Йорданов, без много дипломатически увъртвания (по едно време беше и посланик) посочи малко преди изборите главния враг на всички "демократи": "Партията на българските социалисти продължава да бъде главното препятствие пред бъдещето на България... Няма в света държава, в която да са управлявали комунисти и тя да не е в трагично състояние" (в. "Седем" от 24-30 юни т.г.). В същия вестник син тийнейджър припомни "синьото историческо основание": "Да си спомним за нашите корени, за началото на българската десница - консерваторите (старите) в Учредителното събрание. Да си спомним огромния човешки потенциал на онзи национален елит, погубен от комунистите. Да почетем онези демократи, офицери, родолюбци, които комунизмът не успя да пречупи в преизподнята си. Ние сме нравствените приемници на всички тези хора. Имаме завидна политическа традиция" (Борис Станимиров).
    Не един път съм писал, че антикомунизмът си остава главната конвертируема стока на т.нар. синя идея. Що се отнася до г-н Станимиров, ще кажа, че останките от автентичната едра българска буржоазия презират и се подиграват с новоизлюпените консерватори и капиталисти и имат за това пълно основание. По стечение на обстоятелствата аз добре познавам този кръг хора и знам какво говоря.
    На първо място, те строяха капитализъм за България. Наистина, див и варварски, но български. Те се учиха в Европа, но се връщаха в България и не искаха да работят за световния капитализъм и за Световната банка. Те се надяваха да експлоатират Обединена България и не обичаха много балканския и световния интернационализъм. Привличаха ги други идеологеми и се придържаха към други ценности.
    На второ място - те си даваха ясна сметка, че ще бъдат капиталисти и едри буржоа само като български капиталисти и само като български буржоа. Обожаваха класическата европейска култура, но предпочитаха да я привнасят в България. Възпитаваха децата си строго, ценяха семейството и презираха всякакви "културни революционери". Знаеха за своята историческа ограниченост и не смятаха, че светът започва от тях. Мразеха комунизма и комунистите, но ги уважаваха като врагове, дори когато ги избиваха.
    На трето място, те обичаха и тачеха Русия и не забравяха какво е направила за България. От Съветския съюз се страхуваха, но си даваха сметка какво е той и доколко съдбата на България зависи от него. Не го обичаха, но го оценяваха. Нямаха симпатии към  Великобритания и Франция, а САЩ не познаваха, и чувствата им бяха противоречиви. Изборът по време на Втората световна война беше класов, а не цивилизационен - те просто се надяваха да оцелеят.
    Моят приятел Минчо М. Мичев ми разказа интересна случка, на която аз придавам почти мистичен характер. Преди години на маса в родния му край до него седнал син на бивш горянин. В напредналата фаза на гуляя синът доверително му съобщил какво е казал баща му на смъртния си одър. "Сине, запомни от мен. В България са възможни само два вида власт. Или фашизъм, или комунизъм." Интересно завещание, нали?
Знаете ли какво е написал в предсмъртното си писмо, преди да се самоубие на 9 септември 1944 г., един от най-кървавите убийци на царска България - капитан Димитър Радев: "Комунистите се оказаха прави. Затова аз си отивам!" Пак по стечение на обстоятелствата аз познавах в детството си капитан Радев - един от прототипите на "Черния капитан".
    Как виждате така описаните хора да обичат и да се присъединяват към нашите днешни "десни"? Как ще възприемат Бойко Борисов за техен кумир? Как ще общуват с мафиоти, с дребни провинциални чиновници, с продажни интелигенти и с псевдоучени? Как ще смятат Иван Костов за "върха на сладоледа"? Абсурд, пълен абсурд.
    Българското "дясно" е сбор от хора, носещи наследството на своите пасторални нагласи и привързаността към предосвобожденския бит и възприели за свои ценности онези принципи и норми, които се смятаха за остарели още в началото на европейското Възраждане.
   
Колкото до разсъжденията на г-н Станимиров, те са плод на извратената представа за света, която владее примитивня разсъдък на любителите на епистолярния жанр в интернет пространството.

duma.bg





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - "така описаните хора" в това число и автора на статията
01.09.2009 12:37
попадат в категорията на недейните хора. Хора, които само мърморят и се самофетишизират и самовеличаят. Политиката е за дейни хора. Кои са тези псевдоучени, дето не сме ние?? Въпрос на гледна точка и самооценка ли е или на признание. Ако извадим всички тези стари мърморковци и многознайковци и ги сложим в голямата Политиката ще са по-жалки и нищожни от "мафиоти, провинциални чиновници и тн"
цитирай
2. juliannikolov - Не мога да се съглася с горния коментар,
01.09.2009 13:01
защото не съдържа абсолютно нищо, което да касае проблемите посочени в статията.
Човек, който от години полага титаничнии усилия за българската кауза не може да бъде наречен "недеен", за разлика от рентиерите, новобогаташите и дегенератите, които по цял ден киснат пред компютрите си и замърсяват интернет пространството, повтаряйки до побъркване отдавна изтъркани клишета, без да изразят нито една оригинална мисъл или поне да се опитат да разберат в какъв свят живеят.
Абсолютно несериозно е и твърдението за "старите мърморковци" - то може да има някаква тежест само за хора, които са се провалили във властта.
А какво представлява българския политически елит през последните 20 години видяхме всички. И за съжаление поне още 4 години ще му се "наслаждаваме"...
цитирай
3. viovioi - нали темата е за днешните десни.
01.09.2009 13:12
Много добре разбрах статията аз. Автора иска да каже, че истинските демократи, хора ерудити не намират място при тези които се самоопределят като десни. Защото са на по-високо интелектуално ниво от претенциозните въздухари които узурпират дясното . Защото това е чалга нивото на българина и му се харесват тези които говорят мутренски жаргон и имат фешън стайл. За какво спорим - не разбирам. Ясно ми е, че г-н проф. Гиндев може да убеди ограничен кръг хора, а за масите ще остане неразбран. Това имах предвид.
цитирай
4. tota - Днешните десни...
11.09.2009 10:47
са вчерашните леви ..приспособени към новите обстоятелства....Докато сме леви и десни, и още какви ли не ...народът ни ще се топи, а държавата ...нея просто няма да я има ...
цитирай
5. juliannikolov - Народът се топи, а държавата може и да изчезне,
11.09.2009 22:48
ако не се вземат мерки, но класовото разделение на обществото е факт и не можем да го игнорираме. Това е и причина хората да се делят на леви и десни. Или казано на по-прост език едните са за преодоляване на съществуващата икономическа система, в която човек за човека е вълк, а другите искат да запазят статуквото и да съхранят възможността си да ограбват и експлоатират. На тяхна страна са и слабоумниците, които денонощно киснат във виртуалното пространство без да изразят нито една оригинална мисъл или поне да се опитат да дръпнат малко встрани от клишетата, които повтарят като папагали. В някои блогове има стотици коментари, в които не може да се намери дори един ред, който си струва да се прочете.
Просто не виждам за какъв компромис и съгласие може да става дума в такова поляризирано и нетолерантно общество.
Капитализмът напълно се провали и трябва да слезе от историческата сцена. Не може да има съюз между трудовия народ и мракобесите, които тласкат към гибел България и човечеството.
цитирай
6. tota - Това е следствие на глобализацията,
11.09.2009 23:07
която доведе де поляризацията - малко на брой много богати и много на брой бедни...Но да я нямаше продажната политика на нашите лилипути ...може би положението на народ и държава щеше да е друго..
цитирай
7. juliannikolov - Със сигурност огромна вина имат и нашите лилипути,
11.09.2009 23:27
които безрезервно съдействат на тези сили, които искат да заличат България от лицето на земята.
Големият проблем е, че старите "десни" колкото и да са били ограничени от предрасъдъците на своята класа, са изпитвали и някакво чувство за дълг и съпричастност към родината. Днешните "десни" са безродници и космополити, които прекарват поне половината от деня в ръсене на проклятия, че са се родили българи. А ако имат някакъв идеал той е да ограбят от тук всичко, което е възможно и да заминат за някоя друга точка на света... В тяхното извратено индивидуалистично съзнание думата "Аз" означава всичко, а другите са само стадо, което трябва да бъде стригано, тъпкано или водено на заколение.
цитирай
8. nalik - Има ли такива останки? Интересни артефакти
19.10.2009 22:55
"Що се отнася до г-н Станимиров, ще кажа, че останките от автентичната едра българска буржоазия презират и се подиграват с новоизлюпените консерватори и капиталисти и имат за това пълно основание."

Аз съм по-млад и не ми е съвсем ясно.
Има ли такива останки? Интересни артефакти...

Днешните сини верно обаче нямат никаква друга идея в главите си, освен антикомунистическата... :)
цитирай
9. juliannikolov - Честно казано си мисля, че вече няма такива останки...
22.10.2009 23:47
Днешните наследници на някогашната българска буржоазия напълно са загубили ценностната система на предците си или поне моите впечатления са такива. Всички са се превърнали в лакеи на глобализма и вършат това автоматично, без никакви терзания или колебания.
Що се касае до "сините" - наистина смятам, че в главите им няма абсолютно нищо освен злоба, омраза и комплекси, а "антикомунистическата им идея" ми прилича не толкова на идея, колкото на инстинктивно действие на потомствени блюдолизци, които се престарават в опитите си да покажат колко са верни на господарите на света.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 872751
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11915
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930