Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 11:19 - Двойният стандарт на натовското правосъдие
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 18598 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 01.08.2008 11:24


Проф. д-р Велко Вълканов, председател на Българския национален съвет за мир


Арестуваха Радован Караджич.  Срещу него са повдигнати редица тежки обвинения, между които и обвинението в геноцид спрямо босненското население  от Сребреница. Знаем какво бе извършено през 1995 г. в този град:  няколко хиляди босненци станаха жертва на разпалената отвън братоубийствена война. Но дали всичко знаем? Нас ни информират строго избирателно. Говорят ни за жестокостите, извършени от сърбите, но почти нищо не ни казват за жестокостите, извършени спрямо тях. Едни участници в гражданската война се сатанизират, други се героизират. Ония, които охотно пишат за драмата в Сребреница, нищо не пишат за драмата преди това около Сребреница..

Сребреница е неголям град в Източна Босна  с население от 37 хиляди души, от които 73% са мюсюлмани и 25 % сърби. Градът е анклав, т.е. намира се в област, населена предимно със сърби. Когато започва гражданската война, в Сребреница е дислоцирана 28-а мюсюлманска дивизия,  командир на която става  покрилият се по-късно   с мрачна слава  Насер Орич.

Орич  е босненски мюсюлманин, служил в югославските специални служби (бил е дори в личната охрана на Слободан Милошевич), който в началото на 90-те години е командирован в полицията в Босна. След разпадането на Югославия Орич оглавява силите за «териториална отбрана» — отначало в родното му село Поточари, а след това в Сребреница. И именно тук, в Сребреница, той проявява своята природа на масов убиец.

От 1992 г. до 1995 г. въоръжените отряди на Орич предприемат постоянни набези срещу околните сръбски села, избивайки хиляди мирни жители. Техните жертви се изчисляват на повече от три хиляди сърби.  Пропищялото сръбско население търси помощта на босненската сръбска армия и тази помощ идва. През юли 1995 г. войската  на ген. Ратко Младич атакува Сребреница и я превзема. Започва излязло извън всякакъв контрол отмъщение. В армията на Младич са много сърби, чиито близки са били изклани от хората на Орич. Те стоварват своя гняв върху жителите на Сребреница, много от които са съвършено невинни. Чувството за мъст е, както винаги,  глухо за вопъла на справедливостта.

Възниква естествено и въпросът за отговорността — както на едните, сърбите, така и на другите, босненците. Но — и тук виждаме да се очертава двойният стандарт — докато лидерите на сърбите в Босна са привлечени към най-строга наказателна отговорност, лидерите на босненските мюсюлмани, са освободени от всякаква отговорност.

Същият този Насер Орич, за който по-горе става дума, бе изправен да отговаря за престъпленията си пред така наречения  Хагски наказателен трибунал за бивша Югославия, където той обаче, представете си, бе оправдан. Първоначално   осъден на две години лишаване от свобода, Орич по-късно бива напълно оправдан от апелативната инстанция на Хагския трибунал, защото, оказало се, не бил човекът отговорен за действията на командваните от него въоръжени сили.

Ето какво точно гласят мотивите на този, с извинение, «съд»: «Доказателствата, че тези престъпления са извършени, не са достатъчни, за да бъде човек осъден за тях. Необходими са факти, които да потвърдят, че именно подсъдимият е отговорен за тях. Само в този случай може да бъде постановена осъдителна присъда.»

Какво се оказва? Че политикът Радован Караджич, президент на Република Сръбска (от 12 май 1992 г. до 30 юли 1996 г.), е отговорен за извършените в  Сребреница престъпления от босненско-сръбските войници, а Насер Орич, военният командир на босненско-мюсюлманските войници, не е отговорен за извършените от тях престъпления  в селата около Сребреница.

Двойният стандарт се проявява последователно с цялата възможна наглост.

Сърбите във всички случаи са виновни, останалите -  босненци, хървати, албанци, са във всички случаи невинни. Президентът  на Хърватска Франю Туджман, отговорен за избиването и прогонването на 300 хиляди сърби, е невинен.  Невинен е, разбира се, и президентът на Босна Алия Изетбегович, същият този Изетбегович, който непрекъснато подклаждаше войната в  Босна, жертва на която станаха около двеста хиляди души.  Но виж, президентът на Сърбия Слободан Милошевич, благодарение на когото именно се постигна Дейтънското споразумение, прекратило войната в Босна, е виновен.

Никак не са виновни и главорезите от АОК.   Хагският трибунал оправда   бившия премиер на измислената държава Косово           Рамуш Харадинай по всичките 37 пункта на обвинителния акт с мотиви, които са повече от цинични: «Издевателствата, насилственото изселване и убийствата на сръбски и цигански граждански лица, както и на граждански лица от албанската националност, смятани за колаборационисти или не оказвали  поддръжка на АОК – всички тези действия не са имали голям размах, т.е. не са били толкова чести, че да доведат да извода  за преследване на гражданското население.»

А сегашният премиер на същата тази държава Косово Хашим Тачи, който бе уличен не от друг, а от бившия главен прокурор на Хагския трибунал Карла Дел Понте, в едно от възможно най-жестоките престъпления — отвличането на млади сърби, за да бъдат извадени и продадени в чужбина техните вътрешни органи, изобщо не е привлечен към отговорност.

Съществуват  всички основания да се предполага, че Радован Караджич ще бъде съден не по силата на закона,    а по закона на силата. НАТО са  силните днес, те са, значи, и правите. НАТО наказа целия сръбски народ, като в продължение на близо три месеца го обсипа с огън и жупел, та един Караджич ли няма да накаже. Всеки трябва да знае какво значи да си непослушен.

Но и те пък трябва да знаят, че натрупваното непослушание има свойството, достигнало до критичната си точка, да избухва, помитайки преди всичко своя източник.

 

Статията е публикувана в "Нова Зора" - брой 28 - 29 юли 2008 г.



Тагове:   стандарт,   натовското,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. viovioi - И аз се присъединявам!
01.08.2008 11:52
Дълбоко се съмнявам, че това което имаме като информация от медиите е напълно обективно. И няма как да не остане съмнение, като добре знаем че Сърбия е под политическа протекция от Русия.И от там идва разнобоя. По този начин Нато и САЩ целят да дискредитират външната и военната политика на Русия. Индиректно и сдудено. Направо вледеняващо. Дали САЩ с някои свои "програми за финансиране" в Сърбия, за подпомагане на демократичните процеси не си осигуриха послушно правителство??? И да им се получи хубаво на сърбите като на нас?Тепърва предстои да видим.
цитирай
2. juliannikolov - ***
01.08.2008 14:44
В общи линии съм съгласен с написаното в коментарите по-горе, но все пак държа да споделя някои свои виждания.
САЩ, НАТО, ЕС имат не двоен, а направо множествен стандарт. Всъщност така е отговорил Кисинджър на един мой познат, при визитата си тук, казал го е с потресаващ цинизъм...
Това, което ме огорчава е, че българските медии са под тотален контрол и всички те ни представят тези организации и техните служители като непоклатими и непогрешими авторитети. С риск да изглеждам груб ще кажа, че човек трябва да е или майкопродавец или пълен идиот, за да възхвалява САЩ, НАТО и ЕС и да не вижда, че България загива в тяхната смъртоносна прегръдка. ЕС не ни прави никакви отстъпки като става дума за наши жизненоважни интереси - например АЕЦ, а в същото време търсят всяка възможност, за да ограничат субсидиите за страната ни.
Изобщо не желая да оправдавам продажното и престъпно правителство, но държа да почертая, че всеки кабинет в България се назначава с изричното одобрение на САЩ и съм сигурен, че ако тук дойде едно национално отговорно правителство в най-близко бъдеще ще бъдем подложени или на бомбардировки или на някакъв друг вид санкции, които бързо ще променят нещата в полза на Империята на злото.
Що се касае до Сърбия имам малко по-особено мнение. След края на Втората световна война Югославия имаше възможност да тъче на два стана и спечели от това. Рухването на соцлагера обаче я постави в неблагоприятна ситуация. Германия и Австрия не пропуснаха възможността да вземат частичен реванш за Втората световна война и насочиха усилията си към разкъсването на страната. По-късно и САЩ се намесиха, защото искаха да имат още един сателит на Балканите, а сърбите са горд и свободолюбив народ, далеч са от слагаческия манталитет на родните ни политици. Затова и платиха толкова жестока цена. Новите господари на света не прощават. Иползвайки груба сила и брутална дипломация постепенно САЩ и сателитите разкъсаха Сърбия, а крещящият двоен стандарт, който демонстрират не е случаен. Той служи за назидание и предупреждения за всички съседи.
Процесът на ислямизация на Балканите тече от десетилетия. Няма да коментирам тук патологичната славянофобия на САЩ и Запада.
Наблюдавайки външната политика на американците виждам, че те се подготвят за война на Източния фронт. Няма да повторят грешката на техния предшественик Хитлер, а ще овладеят напълно Европа преди да нападнат Великата славянска страна. Затова със всички средства ще опитат да поставят Сърбия на колене и да я вкарат в НАТО и ЕС. Съществуващото правителство там е крачка напред в тази посока.
Що се касае до така наречената "демокрация" ще заявя, че ми се гади от тази дума. САЩ са готови да признаят за демократичен всеки режим, който им играе по свирката. В същото време ще сатанизират и най-безупречното правителство, което им пречи на пъклените стремежи.
Сърбите се бориха упорито, но изглежда и те ще се предадат. Свалям им шапка за твърдостта, с която се съпротивляват и им пожелавам повече късмет.



цитирай
3. viovioi - Да, така е. И е толкова прозрачно!!
01.08.2008 15:04
Но какво кара млади образовани хора да говорят по "онзи" боготворящ и богоговеещ начин за ЕС , Сащ и НАТО?? Например евродепутата Н.Младенов, който в своя блог написа, (горе-долу).."Че политическата доктрина на ЕС е релатацията". Къде видя система от морални ценности които да споделя и приема?? Защото ЕС е една безпринципна и мега-утопична организация постигаща своите цели с икономически и политически шантаж.Е това ако е ценност - добре!! И Еврофондовете не са ли една мрачна проекция на СИВ, а Брюксел - новата Москва? И защо изнасяме суверенитет на добра воля. Не си ли струва да остояваме някаква национална независимост в рамките на ЕС? Какво става???
цитирай
4. kuracpalac - Поздравления и благодарности за...
02.08.2008 19:47
...статията
цитирай
5. анонимен - Добре, че има и хора като теб, приятелю ...
06.08.2008 15:14
Иначе след време, като дойде двойният стандарт и за нас, ще се чудим от къде ни е дошло. За мен демокрацията винаги е била такава, каквато ни я представят. С моя наивен поглед над света често срещам разочарования, макар и по-незначителни. Хубаво е винаги да поглеждаме нещата и от другата им страна.

Поздрави!
Голди
цитирай
6. juliannikolov - ***
08.08.2008 15:14
viovioi,
Склонен съм да се съглася с мнението ти за ЕС, но донякъде. Не ми харесва сравнението между Брюксел и Москва. СССР издържаше своите сателити в замяна на политическата подкрепа, която получаваше от тях. Днес няма нищо подобно - големите страни в ЕС осъществяват безжалостен диктат над по-малките, а икономическите последствия за държави като България са катастрофални. Ще посоча пресния пример със забранените субсидии за селското стопанство. Цинизмът е потресаващ - всеизвестни са огромните субсидии, които големите западни държави правят за своите земеделци. Девизът им е - протекции и привилегии за нас, свободен пазар за вас - умирайте от глад, мизерствайте, това нас не ни засяга, длъжни сте да бъдете послушни.
Изглежда България отдавна изгуби своята независимост, а с влизането в ЕС положението стана още по-тежко.
Що се касае до евродепутата, който е споменан в горния коментар - нямам желание да коментирам изказванията на тази противна, лишена от каквито и да е морални скрупули личност. Такива като него съсипаха България. Докато подобни нищожества са в политиката нищо хубаво не чака нашия народ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 873267
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11916
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930