Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2008 10:16 - Професор Бранко Ристич: Косово не е държава
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 3596 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2008 10:21


26 март 2008 | 12:59 | Радио "Фокус" - Велико Търново

Професор Бранко Ристич е сръбски преводач и университетски преподавател, който пристигна в Казанлък по случай откриването на 15-тите Чудомирови празници. Проф. Ристич отговори на въпроси на радио “Фокус” –Велико Търново за отделянето на Косово от Сърбия и решението на българското правителство за признаването.

Фокус:
Професор Ристич, каква е обстановката в Сърбия сега, след като Косово бе призната за държава?
Проф. Бранко Ристич :
В Сърбия само една държава съществува и това е Сърбия. Косово е част от Сърбия, не е държава. Това, че Косово бе признато, бе направено от американците. Косово никога няма да заживее и времето го доказва. Това, че има страни, които го признават, няма никакво значение. Никога никой не може да вземе от Сърбия Косово и част от Сърбия, това е абсолютно невъзможно. Относно това, че шиптарите имаха помощта на Америка, мога да кажа, че всяка сила бива за време и това ще мине. Сърбия е като България - старата държава. Ние сме стари народи, ние имаме история, а те какво имат, нямат история. Косово няма история.
Фокус: Как ще коментирате реакцията на българското правителство като призна Косово?
Проф. Бранко Ристич : С Косово ние сърбите сме свързани най-емоционално, така както вие – с Велико Търново, например. В Косово има напрежение, защото сърбите там живеят като в гето. Това, което направиха американците и Европейският съюз с оказване на натиск върху българското правителство за признаване на Косово, това няма значение. На мен ми е болна душата и сърцето. Българският народ обаче не призна Косово. Политиката бива и минава. Ние оставаме тука - на Балканите.
Фокус:
Считате ли, че етническата толерантност има бъдеще на Балканите?
Проф. Бранко Ристич :
Толерантност навсякъде може да има. Бъдеще на Балканите има. Ние трябва да се обичаме, заради разликите. Лесно е да се обичат хубавите черти у човека, но е трудно недостатъците му да обичаш. Докато не се образоват шиптарите, много трудно ще се случат някои неща в тази част на Балканите. Вие давате оръжие от Америка на Косово. Защо? С кого да се бият?
Фокус:
Мислите ли, че може да се стигне до война?
Проф.Бранко Ристич :
Да не дава Господ, но мисля, че ще се стигне...
Фокус:
Някои български историци твърдят, че след отделянето на Косово от Сърбия, може и албанците в Македония да поискат част от нея. Какво е Вашето мнение по този въпрос?
Проф. Бранко Ристич :
Ние знаем какво се случва в Македония. За съжаление, една –трета от страната не я контролират македонците, а албанците, шиптарите. Мисля, че македонският народ е изплашен. Според мен трябва да разберем мюсюлманството от добрите му страни. Шиптарите не са някои големи мюсюлмани. Онези, които са в Македония, които са и в Гърция, направиха много грозни неща.
Считам, че ние всички - православните хора, славяните, трябва да браним човешкото достойнство, иначе без това няма бъдеще на Балканите.

Деница ГЕОРГИЕВА


Тагове:   професор,


Гласувай:
1



1. dadide - *
27.03.2008 10:36
Шиптърите, въпреки че се определят като мюсюлмани, не живеят според Корана. Те признават само неписаните закони на семейните кланове и родове.
цитирай
2. viovioi - направо са извънземни, да не кажа диваци и варвари.
27.03.2008 10:56
И аз мисля че някой просто "прекроява" картата на Балканите. Дръзко и брутално.Дано не ни включват и нас в плановете си!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 871815
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031