Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2008 11:59 - Удариха в душата братска Сърбия
Автор: juliannikolov Категория: Политика   
Прочетен: 4450 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 27.02.2008 12:06


Проф. д-р Велко Вълканов, председател на Българския национален съвет за мир

България е в трудно положение и заради това не бива да бързаме с позицията си за Косово

Удариха в душата братския сръбски народ! Поискаха да му вземат Косово и Метохия - земята, където той е израснал и е утвърдил себе си като държава. Поискаха да го лишат от корените на неговата държавност и култура. Поискаха да го оставят без историческо минало.
Косовското поле е осеяно с костите на хиляди сърби, паднали в защита на своята земя. Именно тук през 1389 г. сърбите се срещат в смъртен бой с османските орди на Мехмед I. Сърбите убиват султана, но губят сражението. Загубеното сражение прераства обаче в

историческа победа за Европа

доколкото спира по-нататъшното придвижване на турците на Запад. А Метохия е безценен резерват на християнската цивилизация. Там - до началото на предприетите от албанските сепаратисти военни действия - са съществували 1800 църкви и манастири (много от които днес са разрушени или осквернени). Никъде в Европа няма да намерите такова съсредоточие на културно-исторически паметници.
Под каквато и власт да се оказвали през вековете, Косово и Метохия накрая са международно признати части от Сърбия. Но във Втората световна война се слага началото на един процес, който в наши дни разкри цялата заложена в него трагичност. Югославия бе окупирана от фашистките агресори. От север нахлуха хитлеристите, от юг навлязоха италианските черноризци. Поставила Албания под свой протекторат, Италия насочва големи албански маси към Косово и Метохия. Тяхната задача е трайно да овладеят тези сръбски земи. Започва бруталното прогонване на сръбското население. Само до август 1941 г. са убити 10 хиляди сърби, а 80-100 хиляди сърби са принудени да изоставят родния си край. На тяхно място са заселени същият брой албанци.
През юни 1942 г. в Косово пристига министър-председателят на Албания Мustafa Kruja, който на среща с лидерите на косовските албанци изрично заявява: "Трябва да положим сериозни усилия да прочистим тази област от сърбите, живели в нея от векове, да ги обявим за колонизатори и да ги изпратим в концлагери в Албания. Сръбските заселници трябва да бъде избити!" (The Serb settlers should be killed.") Предприетата от албанците етническа чистка прогонва от Косово и Метохия около 400 хиляди сърби.
След края на Втората световна война Тито, надявайки се да включи Албания в състава на Югославия, приема в Косово и Метохия още 400 хиляди албанци, като заедно с това изселва оттам около 200 хиляди сърби. Така, в резултат от действията на фанатизираните итало-албански власти и недалновидната политика на Тито, в тази сръбска земя албанците се оказват мнозинство. Настанило се в чуждия дом, албанското население предприема и мощна демографска инвазия - всяко семейство ражда по 7-8 деца. Така само след половин век албанците в Косово наброяват вече близо 2 милиона души.
В социалистическа Югославия албанците се радваха на всички права, предоставени на останалите националности и етноси. Те разполагаха с една автономия, която напълно гарантираше тяхната етническа самобитност. Не съществуваха следователно никакви обективни причини те да искат отделянето си от Югославия, респ. от Сърбия. Но подклаждан и отвън, албанският сепаратизмът все пак се прояви.

Усилията да се разложи независима Югославия

се вплетоха в усилията да се разчлени и суверенна Сърбия. В Косово и Метохия бяха създадени редица противозаконни албански организации, между които особено място зае така наречената Армия за освобождение на Косово. Това бе по същество терористична организация, доколкото действията й бяха насочени не само срещу официалните държавни органи, но и срещу невинни граждани, отказали й своето съдействие. Тя изби не само хиляди сърби, но и множество албанци, запазили лоялността си към държавата, чиито граждани са.
Борбата на албанските сепаратисти за "независимо" Косово не можеше обаче да има някакъв успех, ако не бе политическата, финансовата и военната подкрепа на западните държави и преди всичко на САЩ. САЩ са силно заинтересовани да стъпят в центъра на Балканите, за да могат оттам да упражняват цялостен контрол върху Европа. Можем да бъдем сигурни, че в недалечно бъдеще, ако развитието не претърпи някакъв драматичен обрат, САЩ ще изградят в Косово някои от своите най-мощни военни бази.
Следвайки безогледно своите интереси, САЩ предварително застанаха зад обявената от косовските албанци "независимост". Оскърбително е, че много държави, приели васалното си подчинение спрямо САЩ, също признаха обявената на 17 февруари т.г. независима държава Косово. Към 21 февруари "независимостта" на Косово е призната от Афганистан, Коста Рика, Франция, Албания, Турция, Великобритания, Австралия, Сенегал, Германия, Латвия, Малайзия, Естония, Италия, Дания, Тайван и Севернокипърската турска република. Всички те се подиграха с общопризнати принципи на международното право и в частност с резолюция 1244 на Съвета за сигурност, която изрично призна териториалната цялост на Югославия, респ. на Сърбия. Те, както не веднъж е било, са готови без колебания цинично да прилагат двойни стандарти за еднакви по своята същност проблеми. Признават една измислена държава Косово, а не искат да признаят правото дори на автономия на двадесетмилионния кюрдски народ в Турция.
Позовават се на "уникалността" на Косово, макар достатъчно добре да знаят, че в Косово няма никаква уникалност. Всъщност Косово съвсем не е прецедент в световната история. Нека си припомним, че на срещата си в Мюнхен през 1938 г. Хитлер и Мусолини в сговор с Чембърлейн и Даладие лишиха Чехословакия от една значителна нейна част - Судетите, под предлог, че там немците били мнозинство. Направиха това, без дори - макар и от чувството за свян - да поискат становището на самата Чехословакия. Следователно това, което някога фашистите направиха с Чехия, същото днес глобалистите от САЩ правят със Сърбия. Няма никакво съмнение:

Буш - това е Хитлер днес

Но решително отказват да признаят новата "държава" Русия, Китай, Азербайджан, Аржентина, Беларус, Виетнам, Грузия, Испания, Казахстан, Кипър, Киргизстан, Молдова, Румъния, Словакия, Украйна, Шри Ланка. Може да се очаква списъкът на тези държави да бъде значително по-дълъг.
В самата Сърбия реакцията е повече от бурна. Целият сръбски народ се вдигна на протест срещу извършеното посегателство върху териториалната цялост на неговата държава. Сръбският народ никога няма да признае извършеното посегателство върху териториалната цялост на своята държава. Този народ е малък, но непреклонен. Той не се уплаши от Хитлер, не се огъна пред Сталин, няма да подвие колена и пред Буш. Той ще съумее да защити и своето настояще, и своето минало.
Обявената "независимост" на Косово може да има непредвидими тежки последици както за стабилността на Балканите, така и за мира между народите. Съвършено прав е чешкият президент Вацлав Клаус, че признанието на несъществуващата държава Косово може да има ефекта на доминото. Пуснатият от бутилката дух може да разиграе своето зловещо хоро в редица други райони на света. Трябва освен това да не се пренебрегва и ефектът на бумеранга. Всичко в историята рано или късно се плаща. Германия, която чрез Мюнхенското споразумение заграби Судетите, след края на Втората световна война загуби не само тях, но и някой други части от своята територия.
България е една от държавите, които имат най-близко отношение към проблема Косово - най-малкото защото е непосредствен съсед на сръбския народ. Тя не бива да допусне грешка с опасно дългосрочно действие. Длъжни сме да виждаме и отвъд видимото. Евентуалното признаване от наша страна на Косово би бил

подъл удар в гърба

на един братски народ, удар, споменът за който трудно може да бъде заличен. Не бива да забравяме, че пътят през Сърбия към Западна Европа е не само най-късият, но и най евтиният за нас. По-лошото обаче е, че признавайки Косово, ние предлагаме доводи на ония сили у нас, които без колебание биха посегнали на най-съществените наши национални интереси.
Давам си сметка за трудното положение, в което България е поставена със самия факт на членството си в НАТО и ЕС. Затова не бива да бързаме. В един по-продължителен период за размисъл би могло да се намери необходимото мъдро решение. Във всички случаи трябва да се проникнем от съзнанието, че сме партньори, а не васали на западните държави.

duma.bg


Тагове:   Сърбия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Блгодаря за поста !
27.02.2008 12:51
Много аргументиран и дълновиден !
Да се надяваме да стигне до повече хора и да отвори очите им ,че на Балканите сега е момента да няма разцепление.Ние сме съседна държава и мнението ни по въпроса ,трябва да бъде твърдо и решаващо ,ако не искаме да си създаваме проблеми.Какво ги брига в Сенегал,в Скандинавия и Перу за Косово ?Ами скандинавците са си уплели кошницата с пакта на сканд.страни.Ще те убият ,ако кажеш лошо за съседна страна.Ако признаем Косово ,ние сами плуем на политиката си и даваме възможност на агресора УСА ДА ПОСТИГНЕ НАПЪЛНО ЦЕЛИТЕ СИ ОТ 1990 Г.ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ СЛАВЯНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.
Знае ли някой ,че и днес в Скандинавията изразът,,Славяните не са хора "е актуален от 2 поколения насам.Нашето правителство ни заглоби в много погрешни ситуации.Ако и сега признае ,,Косово",водено от слугинската си политика да угоди на великите да им е добре е катастрофално за България.Питам ви каква демокрация сме ,като важни за народа решения се вземат без референдум ,само от шепа продажници!?
цитирай
2. kliment - Благодаря Ви за текста.
27.02.2008 19:19
Благодаря Ви за текста.
цитирай
3. viovioi - И аз благодаря за историческия обзор!!
27.02.2008 19:40
Но днешната действителност е тази! Американския ипериализъм с бруталната си агресивна политика не се поколебава да окупира и превръща в барутен погреб което парче от Планетата пожелае!! Към този факт като добавим безпринципното и калпаво държавно управление на БГ политиците виждаме какво се получва.Резил след резил...
цитирай
4. juliannikolov - ***
27.02.2008 20:43
Радвам се да прочета такива хубави мнения. Винаги се изпълвам надежда като видя колко много мислещи и родолюбиви хора има в България. Уви, не мога да кажа същото за политиците, които за жълти стотинки продават националните интереси. А последствията от
тяхното предателство ще плаща целият народ.
Разбира се, че всеки истински български патриот е длъжен да бъде солидарен със Сърбия! Това, което става днес там, утре ще ни се случи и на нас. В такива моменти трябва да забравим всякакви стари вражди и да бъдем сплотени от общата опасност. Защото в плановете на САЩ след Косово следва Македония, а след това идва и нашият ред. Достатъчно е да погледнем къде ще бъдат разположени американските бази...
цитирай
5. анонимен - Ислямистите завладяват Балканите и Европа
28.02.2008 20:29
Няма да съм жива и това е добре,защото няма да го понеса -ФИНАЛА!
цитирай
6. avangardi - Перфектен анализ на ситуацията.
28.02.2008 20:38
Сега за нас остава следствието на твърдението"Който стои на два стола, пада между тях."
цитирай
7. karavelov - За мен сърбите никога не са били б...
29.02.2008 19:04
За мен сърбите никога не са били братя! Справка: Историята на България и някои последни събития! Ние трябва да признаем Косово!!!
цитирай
8. juliannikolov - ***
29.02.2008 20:17
Моите уважения Каравелов, но изказването ти е пример за дребнаво и инфантилно мислене, което е всичко друго, но не и патриотично. За съжаление явно ти си от този тип "националисти", за които омразата към чуждото е по-силна от любовта към своето. А в сляпата си злоба препоръчваш решения, които ще бъдат пагубни за България. Жалко!
В историята има достатъчно примери, от които и сърбите могат да имат основателни причини да бъдат недоволни от нас. И въпреки всичко те и руснаците са нашите най-близки, братски народи.
И тук ще припомня изказването на големия български родолюбец Николай Хайтов, че оцеляването на България зависи от оцеляването на славянството и най-вече на Русия.




цитирай
9. karavelov - Я ми посочи един пример когато този ...
29.02.2008 22:13
Я ми посочи един пример когато този "братски" народ ни помагал, напомням само за Македония, Западните покрайнини и за войната в защита на Съединението! Винаги когато България през своята нова история е искала да постигне нещо на нейният път се е изпречвала Сърбия и нейния "братски" народ!
цитирай
10. juliannikolov - ***
29.02.2008 22:23
Всичките провали на България се дължат на бездарните и продажни български политици. Те започнаха Междусъюзническата война, вкараха ни в Първата и Втората световна война, дадоха въздушен коридор на НАТО през 1999 г., включиха ни в същата терористична организация, пуснаха американски бази тук, доведоха ни до три национални катастрофи.
И преди да посочиш сламката в чуждото око погледни гредата в своето. Защото историкът трябва да е обективен и безпристрастен, да разграничава възможното от непостижимото.

Моля, не отклонявай темата. Твоя работа си е кой народ ти е братски на теб и кой не. Аз изразявам своята позиция, а за щастие това e и позицията на поне 80% от българите.
цитирай
11. karavelov - За щастие грешиш! Никой нормален ...
29.02.2008 23:17
За щастие грешиш! Никой нормален българаски историк не отрича, черната ръка на твоята любима Сърбия във всички нещастия на България от миналия век! А на сърбите им е малко това което ги сполетя! Скоро ще бъдат в рамките само на Белградксия пашалък или кaкто още се казва, в тяхната си Шумадия! Българите не са забравили коварството и!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 871807
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031