Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 23:21 - Плутарх и душата на влюбения
Автор: juliannikolov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3265 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2007 21:25


Когато бях осми клас моят учител по история ми каза, че умните хора се учат от чуждите грешки, а глупавите от своите. Тази фраза остави дълбока следа в съзнанието ми. От там тръгна моят интерес към биографиите на великите исторически личности.
Мнозина автори са опитвали щастието си в този жанр, но за да изброя авторите, които наистина ме впечатлиха са достатъчни и пръстите на едната ръка - Стефан Цвайг, Емил Лудвиг, Андре Мороа, Анри Троая и най-вече несравнимият древен майстор на животописите - Плутарх.
Гръцкият биограф, философ и моралист е роден между 45 и 50 на н.е в малкия беотийски град Херонея. Значителна част от живота си той прекарва там. По-късно става почетен гражданин на Атина, получава римско гражданство, но предпочита да живее и служи в родния си град. Той е рядък пример за полисен патриот в онези години на космополитизъм.
Плутарх е роден в богато семейство, образованието си получава в Атина. Освен в риториката е посветен и във философията. В Академията го въвежда тогавашният схоларх на Платоновата школа Амоний. До края на живота му Платон остава неговия философски образец.
Първото си посещение в Рим Плутарх прави в последните години от управлението на Веспасиан, второто е при управлението на Домициан.
По природа и възпитание Плутарх бил общителен. Търсел срещи и приятелства с големите, изпълнявал ролята на философ-съветник и душевен лечител. По това време в Рим било пълно с гръцки възпитатели, които съдействали за взаимното проникване на гръцката и римската култура.
От своята съпруга Тимоксена Плутарх имал четири деца - една дъщеря и трима сина. Единият от тях - Ламприй съставил каталога на бащините си съчинения.
Плутарх умира в Херония през 120 г.

За философа Плутарх знаем малко, тъй като теоретичните му трудова са загубени. Във философията Плутарх е еклектичен, платоник и перипатетик със скептическа окраска като своя учител Амоний. Съчетано с религиозната догматика на делфийския оракул се получава онази философска смесица, от която по-късно се оформя неоплатонизма.
Най-ярко своите способности Плутарх демонстрира в практическата етика. Неговите малки творби са наречени "Moralia", макар не всички да попадат с право на това название. Сред най-известните от тях са: "Как да различаваме ласкателя от приятеля", "За въздържанието от гняв", "За бъбривоста", "За суеверието". Състезанието, страстта за сравнение, активността на противопоставянето Плутарх упражнява най-напред в тях, за да ги изведе по-късно в оригинален вид в "Животописите".

Плутарх има 23 успоредни животописа (46 биографии), повечето са достигнали до нас. Освен тях са запазени и четири самостоятелни животописа - на Артаксеркс, Арат, Отон и Галба,
За съжаление на български език за преведени само шест - Александър, Цезар, Агид и Клеомен, Тиберий Грах и Гай Гракх, Антоний.

Моят любим животопис е този за спартанския цар Клеомен, за него някой ден ще разкажа специално, а по-долу привеждам няколко пасажа от животоописанието на Марк Антоний.

Всеизвестна е важната роля на любовта в човешкия живот, колко много велики дела са вдъхновени от нея. Но понякога някои слабохарактерни натури вместо да я използват нейната сила за градивни и съзидателни идеи, се отдават на празни и безсъдържателни развлечения, които ги водят до гибел. Най-ярък пример за това е Марк Антоний - човек притежавал необикновена физическа сила,  по волята на съдбата станал един от приближените на Юлий Цезар, а по-късно и господар на "половината свят", но който така и не успява да се избави от своите пороци, което става причина за неговият провал.

*

И наистина всички хора, постигнати от беда, започват да обичат добродетелта, но не всички имат сили в такъв момент да подражават това, което обичат, и да бягат от това, което не им харесва. Нещо повече, някои от слабост отстъпват на старите си навици и загубват своя разум.

*

Щом като я видял и щом чул как умело говори и колко е хитра, Делий веднага разбрал, че Антоний в никакъв случай няма да се отнесе зле с тая жена (Клеопатра), а напротив ще я огради с почит.

*

В Александрия Антоний се отдал на младежки забави и и игри и пропилявал в удоволствия най-скъпото нещо по думите на Антифонт - времето.

*

Ласкателствата си Клеопатра деляла не на четири части, както казва Платон, а на много. И в сериозната работа, и във веселие тя успявала винаги да му поднесе някое ново удолствие и наслада. Постоянно го развличала, като не пропущала нито ден, нито нощ.

*

Дълго време и любовта му към Клеопатра не се проявявала. Всички мислели, че това зло е окончателно приспано и излекувано от разумни съображения. Но то изведнъж избухнало и се усилило отново,  когато наближавал Сирия. Както казва Платон, необюздимо и неумиримо нещо е сърцето.

*

До тоя момент никой нямал превес (в битката при Акциум - 31 г. пр.н.е) и не било ясно какъв ще е изходът, когато изведнъж шейсетте кораба на Клеопатра вдигнали платна за отплуване и започнали да се промъкват през сражението. Наредени зад големите кораби те предизвикали с минаването си объркване. Неприятелите удивени наблюдавали как с надути от попътния вятър платна те поели към Пелопонес.
В тоя момент Антоний доказа, че не е нито военачалник, нито мъж и че изобщо не разполага със собствения си разум, доказал това, което рекъл един човек на смях, че душата на влюбения живее в чуждо тяло. Като че ли свързан с нея, трябвало да я следва, където и да тръгнела. Щом забелязал, че корабът и отплува, моментално забравил всичко, побягнал и предал тия, които воювали и умирали за него.










 



Гласувай:
1



1. kardamom - благодаря..
20.07.2007 09:39
радвам се, мога да чета такива неща..
поздрави!
цитирай
2. viovioi - забележително))
20.07.2007 10:07
И аз много благодаря. Много от тези изводи могат да бъдат валидни и в съвременността.Така е за мъдростта няма давност.Поздрави))
цитирай
3. candysays - Чудесен пост! Благодаря ти...
20.07.2007 11:42
и аз :)))
Ще си го копирам дори... да си го чета отново :)

Поздрави :*
цитирай
4. karavelov - Да!Наистина поста е чудесен!!!...
20.07.2007 14:26
Да!Наистина поста е чудесен!!!Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: juliannikolov
Категория: Изкуство
Прочетен: 870420
Постинги: 108
Коментари: 478
Гласове: 11910
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031