Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
11.10.2012 17:59 - Бял оман-носи здаве, щастлива любов, женитба и събира семейство.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 40714 Коментари: 24 Гласове:
35

Последна промяна: 03.02.2019 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 
Бял оман
(Inula helenium)
Снимка на Николай Драганов

Многогодишно тревисто растение високо от 0,6 до 2,5 m. Коренището дебело, късо с многобройни светлокафяви корени. Листата са по-широки от 5 cm, прости, продълговати, стъблените обхващат стъблото, отдолу са сивкави и мъхести. Външните листчета от  обвивката на цветните кошнички са най-малко 4 mm широки и яйцевидни.  Цветните кошнички са с диаметър 5-8 cm., а езичестите цветове по периферията на кошничката са дълги 3-4 cm., обикновено сочат настрани или нагоре. Цъфти май-септември.

 
image
Бял оман(Inula helenium)
Снимка на Николай Драганов

Корен от бял оман се събира през есента (септември-октомври) след узряване на семената и увяхване на надземната част. Събиране през пролетта не се препоръчва. Изваждането на корените става като с копач се разкопае добре около растението, тъй като корените са разклонени и дълбоко разположени в почвата. Изкопават се младите месести коренища и се изплакват за кратко в студена вода. След отцеждане, корените и коренищата са нарязват на късове с дължина 8-10 cm. По дебелите коренища се разцепват надлъжно на две или четири части за улесняване на сушенето. Сушат се за няколко часа на слънце (ако има) до завяхването, а след това на сянка при добро проветряване. Билката е изсушена, когато корените и коренищата при огъване се чупят. Изсушения корен отвън е сиво-кафяв, а отвътре сивобелезникав с кафяви точки и характерна миризма.
 
image 
Бял оман(Inula helenium)
Снимка на Николай Драганов

Действие: секретологично, противокашлично, антимикробно, противоглистно и  антисептично. Етеричното масло подобрява апетита и тонизира храносмилането, намалява стомашната секреция и действа жлъчегонно. Проявява спазмологично действие при възпалителни процеси на стомаха и черния дроб, регулира болезнената и нередовна менструация.      Приложение: Под формата на отвара корените се използват при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове (остри и хронични бронхити, дразнеща кашлица от различен произход и бронхиална астма), възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт(гастрити, язва на стомаха, колити), за подобряване на храносмилането и при възпаление на пикочните пътища (трудно уриниране, възпаление на простатата) и при глисти.Прилага се още при заболявания на устната кухина (възпаление на сливиците, зъбобол, фарингити),  чернодробни заболявания, хемороиди.

Народната медицина препоръчва спиртния извлек от корените на белия оман при сърцебиене, главоболие, епилепсия, коклюш и като средство, предпазващо от преждевременно раждане (укрепва тонуса на матката). Корените на белия оман се използват и при възпаление на седалищния нерв, при заболяване на ставите, отвара от корените с вино – при заболяване на сърцето и простуда.

Начин на употреба: Около 1 супена лъжица от билката се вари в 500 мл вода в продължение на 10 минути. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден. В народната медицина се употребява също т.нар. "оманово вино" - за усилване и подобряване на апетита: в 1 л червено домашно вино се накисват 50 г корени от оман. Съдът се разклаща ежедневно. След 20 дни виното се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене (за деца по 1 супена лъжица) 3 пъти на ден.

Следват няколко мои снимки на Макоцевски оман. Оманите са около 90 вида и голяма е вероятността да се сгреши при определянето. Когато го снимах си мислех, че е бял оман, но се намери добра душа, която да ме светне, че съм в дълбока грешка. През 2018 г. една приятелка с Дарина Пейкова откри, че моят оман е билката дизентерийна Блъшница. 

Някога е била част от семейството на оманите, и се е наричала Inula dysenterica L., но ботаниците са я преместили в друг род и прекръстили на блъшница Pulicaria dysenterica. В един руски сайт са направили следното описание на тази билка:

Тя е многогодишно тревисто растение 30–70 см. Стъблото е изправено, гъсто разклонено, късостеблено. Листата са ланцетни 6-1,5 см дълги, 0,4-2 см широки. Цветните кошници са на брой (15) 20-70 на едно растение, средната част на цвета(венчето) е 7-10 мм в диаметър, езичестите цветове са 1,5 пъти по-големи от венчето, с дължина 6,5–8 mm и 1 mm ширина, средните тръбести цветове с дължина около 3 mm; Семената са около 1 mm дълъг и 0,3 широки.
Цъфти през юли и септември. За терапевтични цели се използва надземната част: стъбла, листа, цвят. Расте по влажни ливади, блата, по реки, потоци, езера, канавки, пътища, при извори. Инсектицид. Токсичен.


image


Блъшница (Pulicaria dysenterica)

Тя съдържа полиацетиленови съединения, въглехидрати (4,5%), органични киселини, витамин С, танини, кумарини, флавоноиди.
Използва се за лечение на дизентерия като стягащо и противовъзпалително средство..

1 чаена лъжичка сушени нарязани билки на 1 чаша вряла вода, оставя се да се запари в продължение на 2 часа. Приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден за диария.

 
image


Блъшница (Pulicaria dysenterica)

image


Блъшница (Pulicaria dysenterica)
Снимките съм правила през 2012 г. в едно полусухо дере около село Макоцево. В такива влажни места той израства много висок, а по горските поляни расте дребничък- около 20 см височина. 

През лятото на 2018 г. намерих в същото дере само два корена от тази блъшница и снимах по-обстойно стеблата и листата й, установих, че напълно отговаря на описанието, дадено по-горе и взето от руски сайт.

image

Блъшница ( Pulicaria dysenterica)
Видно е, че листата са приседнали към стеблото, закръглени в основата и с ланцетна форма.

image

Блъшница (Pulicaria dysenterica)

image

Блъшница (Pulicaria dysenterica)


Още от основата стеблото е разклонено и има множество цветни кошнички на едно растение.

image
 
Блъшница (Pulicaria dysenterica.)
Поглед оргоре.


Тази година ви разказах, че в нощта на Еньовден бях на самодивско сборище, където една стара  вещица ни проведе семинар по магични ритуали и ни запозна не само  с демирбозан, но и с други магични билки. От нея разбрах следното:

Белият оман, освен многото си лековити качества, има и огромна магическа сила. Той действа анти-демонично, прогонва зло, разваля някои по-слаби магии, прочиства дома от негативни енергии, пази от зло, привлича пари, любов, успех, незаменим е при много от талисманите. Както при всяко магическо растение и за ваденето на корените или брането на цвета, както и при изготвянето на талисманите трябва да бъдат направени ритуали и изречени строго определени думи. Без да бъде направено това не е възможно да се отключи силата на растението и то си остава една полезна билка, но без магическо действие.


Според древните Български магически вярвания изсушен цял цвят или част от него се носи за привличане на женитба и семейно разбирателство. Действието му започва когато билката бъде „пусната” т.е. когато се каже необходимата баилка и действа до една година от този момент. След година се сменя с друг изсушен цвят.Цвят от бял оман се бере рано сутрин на Еньовден, като се прави ритуално наричане(това го репетирахме със самодивите преди съмване и после ни изпитваха:))). Цветът може да се съхранява много години, защото не всяка година растението е цъфнало на този ден, а набран в други дни няма никаква магическа сила. След това внимателно се изсушава и се прибира.

Едно от древните магически действия е гледането на любимия или любимата през венче или кравайче. Венчето се приготвя от парчета от тънките коренчета на това растение. Изработката е специфична, изисква много време и търпение. Това е бавно и трудно за извършване действие, при което трябва да се спазят и определени дни и часове, също така е важно да бъде направено не по-късно от 3 дни след ваденето на белия оман от земята. Готовото изсушено и обаяно венче привлича любовта на човека когото гледат през него.
Ползва се когато сте уверени, че този или тази които ще гледате са свободни, т.е. нямат семейство. Хваща се с лявата ръка и през венчето с дясното око три пъти се поглежда любимия (любимата) и 3 пъти се казва: “ОМАНЕ ДАЙ ЛЮБОВ!” венчето го привлича, носи щастлива любов, женитба и събира семейство.

Вещицата е модерна бабка, има си и свой сайт, който иска да се запознае в подробности да погледне тук :bg-magic.com/index.php
image

Тази снимка на бял оман е от нета.


Снимките, с означените имена под тях, са дело на членовете на билковата ни група във фейса "Билки, разпознаване, използване и събиране с Невена Босилкова".
В нея научих доста други билки, които не са много известни. Една от тях е билката  ашерсонов оман, известна на старите билкари като 104 ключа.

image

Ашерсонов оман (
Inula aschersoniana)-многогодишно тревисто растение, високо от 15 до 40 cm. Езичестите цветове са над 1,5 пъти по дълги от обвивката на кошничката. Листата са беловлакнесто напластени отдолу, в основата стеснени и не обхващат стъблото. Цъфти през месеците юни-септември.
Снимка на Елионора Недялкова.

За нея в групата ни разказа лечителката Елионора Недялкова от Пазарджик. Тя е ученичка на една друга лечителка-баба Кера, за която е написала своя много интересна публикация. С тази билка се развалят енергийни зависимости, освен, че се ползва и вътрешно. Ето малка част от публикацията й: "Това е една от тайните билки, с които е лекувала лечителката баба Кера, на която бях ученичка до 2013 година.С тези 104 ключа, тя отключваше заключени късмети, разваляше енергийни намеси (магии), лекуваше безплодие, рак и различни образования, на които медицината не може да даде имена.Прилагаше я в комбинации с различни други лечебни треви и имаше положителни резултати.Едно от най – големите й приложения бяха за лечение на цироза на черния дроб и рак на черния дроб."

image

Ашерсонов оман (Inula aschersoniana)
Снимка на Жасмина Станчева

image


Ашерсонов оман (Inula aschersoniana)
Снимка на Жасмина Станчева.

Да напомня, че Елионора Недялкова е блогерка тук и е написала старинна рецепта за червено вино с корени от бял оман, вижте Тук. За повече информация за Ашерсоновия оман се обърнете към нея.
Много е важно да не объркаме белият оман с останалите видове, защото корените им не се използват във фитотерапията. Може би след време ще открият нещо интересно и за тях, непрекъснато се правят изследвания в много държави на много растения. В България, освен белият и ашерсоновият, се срещат най-често следните видове омани:

image
Британски оман (Inula britannica)
Снимка на Йорданка Желева
p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }

Многогодишно тревисто растение с изправено стъбло, високо 15–75 см, просто или разклонено, гъсто прилегнало влакнесто или почти голо. Листата удължено яйцевидни до ланцетни, тъпи или слабо заострени, целокрайни или слабо назъбени, дълги 4–15 см, широки 1–4 см, отгоре разредено влакнести, отдолу гъсто влакнести; долните стеснени в къса (1–5 см) дръжка; по-горните със закръглена или сърцевидна основа, приседнали. Цветните кошнички единични или по 2–4 в съцветие, 2–5,5 см в диаметър. Обвивните листчета почти еднакво дълги, приблизително в два кръга, линейно-ланцетни, широки около 1 мм, влакнести или жлезисти, извити назад. Цветовете златистожълти. Езичестите цветове дълги 15–25 мм, широки 1,5 мм, почти два пъти по-дълги от обвивката, вътрешните тръбести. Плодовете дълги около 1,3 мм, с прилегнали власинки и хвърчилка от 15–25 четинки (табло 28, фиг. 2).По влажни места и като бурен в цялата страна докъм 1500 м н. в. Цъфти юни — септември. Употребява се в народната медицина.



image

Британски оман (Inula britannica)-нет

Действие: aнтибактериално; противоповръщателно; противораково; газогонно; жлъчегонно; диуретично; слабително; отхрачващо; стомашен тоник; деобструктивен агент - имащ способността да прочисти и отвори естествените канали за течности и секрети на тялото; детоксикиращо; средство за лекуване на рани.

използва в китайското билколечение като леко затоплящо отхрачващо средство и е особено подходящо, когато секретите са се натрупали в белия дроб. Цветята са по-често използвани, а листата се прилагат обикновено при не толкова тежки състояния. Цветовете се употребяват вътрешно при лечение на бронхиални оплаквания с обилна секреция, гадене и повръщане, хълцане и газове. То е споменато като възможно лечение за рак на хранопровода.

 
image

Божи или скален оман (Inula oculus-christi)
Снимка: Вени Ангелова

То е многогодишно тревисто растение с височина 25-40 см, гъсто покрито с бели косми. Корен 1-3 mm в диаметър, хоризонтален, пълзящ, стъбло право, просто, леко разклонено в горната част. Долни листа 12–14 cm дълги, 1,5–3,0 cm широки, тъпи, горните листа ланцетни, 2,0–6,5 (8,0) cm дълги, 1,0–2,5 cm широки, приседнали сърцевидни. Кошници с диаметър 3-4 см, номер 2-4, в дебел щит; тръстикови жълти, дълги 1,3-1,6 cm, тризъбни. Тръбни цветя с диаметър 7 mm, пентадент. Семената са дълги 3 mm и широки 0,2 mm, оребрени, кафяви, опушени.Цъфти през юни и август.



image

Божи или скален оман (Inula oculus-christi)

Той се прилага като ранозаздравяващо, при заболяване на органите на стомаха и жлъчните пътища. Листата и цветовете проявяват антибактериална и фитонцидна (листа) активност. Притежава антибактериални, антифунгинални и антипротозойни свойства. Намачкани свежи листа или в сухо прахообразно състояние се използват за лечение на рани.
1 супена лъжица суха билка се залива с 1 чаша вода, кипи 3-4 минути, след 2 часа запарване се прецежда. Приема се по 1 / 3- чаша 3 пъти в деня, преди храна за лечение на гастрит, язвената болест, проблеми с дванайсетопръстника и правото черво.


image

Върболист оман (Inula salicina)
Снимка: Марин Зарев

image

Върболист оман (Inula salicina)-нета
Той има тънко право стебло, с височина 20-80 см.,тесни, продълговати листа, които със стъблото са грубо окосмени. Цветните кошнички се държат поотделно в горната част на стъблото, имат диаметър от 2,5 до 4 сантиметра.

image

Мечолистен оман (Inula ensifolia)
Снимка на Жасмина Станчева

image

Мечолистен оман (Inula ensifolia)-нета

image

Космат оман (Inula hirta)
Снимката е от нета

image

Космат оман (Inula hirta)-нета

image

Германски оман( Inula germanica)-нета

image

Германски оман( Inula germanica)-нета
Стъблото му е високо от 20 до 60 см, като е разклонена само връхната му част, а цялото е покрито с меки бели власинки. Листата на германския оман са едри, продълговато елипсовидни и са спирално разположени. Те са целокрайни или с много разредени зъбчета, отдолу са напластени с меки власинки. Листната петура се прикрепва към стъблото чрез сърцевидната си основа, която почти напълно го обхваща.

Цветовете на германския оман са събрани в съцветия кошнички, а те са разположени по разклоненията на стъблото така, че образуват красиво щитовидно съцветие. Всяка кошничка е съставена от еднополови и двуполови цветове. Еднополовите цветове са само женски, жълто обагрени и от езичестия тип. Чашката им е превърната в много реснички. Тези цветове са наредени във външния кръг на кошничката. Навътре от тях са разположени двуполовите цветове, подредени по почти плоското цветно легло също в кръгове. Те са тръбести и са също жълто обагрени. Плодникът им се отличава с наличието на шипче и стълбче с двуделно близалце.

 
image

Германски оман( Inula germanica)


Снимка на  Катя Стоянова

Германският оман цъфти от юни до края на август, но цъфтящи растения могат да се видят и през септември. Цветовете след опрашването им бързо се оплождат и завързват плодчета - плодосемки с реснички. Изчислено е, че тези реснички като парашутчета спомагат плодовете да се разнасят и да падат на земята със скорост 0,27 м в секунда. Цветните кошнички на германския оман съдържат жълто багрило и се използуват за боядисване на тъкани. А в народната медицина отвара от надземната част на растението се препоръчва за лекуване на хрема.
http://www.kakvo.org/germanski-oman-inula-germanica/biologia/statia

Белият оман често може да се сбърка с красивия чернокос, наричан още сенчест. Ето го как изглежда:

image

Красив чернокос((Telekia speciosa)
Снимка: Вени Ангелова
Листата му са продълговато-сърцевидни, без мъх по тях, а цветните му кошнички приличат на пола на момиче, провиснали надолу. Тичинките са силно изпъкнали,  с вид на конусовидно канапе.

image
Красив чернокос((Telekia speciosa)
Снимка Елионора Недялкова

Расте на влажни ливади, в близост до реки и канали. Коренът се използва за медицински цели. Тя има силна миризма, наподобяваща камфор. Растението съдържа до 40% инулин, камфор, катран и други вещества. Telekiya е древно народно средство срещу кашлица, настинки, ревматични болки. В допълнение, чаят от нея третира катарален бронхит, белодробни заболявания и ишиас.

image

Красив чернокос(Telekia speciosa)
Снимка: Елена Нанкова

 Начин на употреба: 10 г фино нарязан корен се запарва в 200 мл кипяща вода, покрива се и се запарва в продължение на два часа, филтрува се и се пие на всеки два часа по една чаена лъжичка.  

image

Красив чернокос((Telekia speciosa)

Снимка: Занко Станойков

image

Красив чернокос((Telekia speciosa)
Снимка: Занко Станойков

 

 
 
image

Този колаж е направен от Диана Трампова.От него се виждат разликите между бял оман и красив чернокос, наричан често сенчест.




Който иска да се запознае с друга билка да погледне тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или:

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или


kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
 





Гласувай:
35



1. tit - За всяка билка имаш по една сага, Невенче!:))
11.10.2012 18:44
Чаровен вкус има чаят, поднесен с приказка!:)
цитирай
2. stela50 - Красиво и интересно, лекуващо и полезно ...
11.10.2012 19:13
По неповторим начин поднасяш информацията, Късна Пролет ...
Професионално, забавно, с приказни и магични истории.
Около всяка билка има нещо тайнствено, някаква незнайна сила.
И ти винаги успяваш да ни ги разкажеш умно и сладкодумно...
Благодарности и пожелание за хубави дни !
цитирай
3. rossi9 - Благодаря ) Поздрави за оманната ...
11.10.2012 19:15
Благодаря )
Поздрави за оманната история!
цитирай
4. ckarlet - Толкова много знаеш за тези билки, ...
11.10.2012 19:32
Толкова много знаеш за тези билки, Невенче! Винаги с интерес чета всяка твоя публикация!
Поздрави!
цитирай
5. samojiva - Поздрави!
11.10.2012 20:14
Невенче, аз вече няколко години се каня да си събера корени от бял оман, обаче като дойде време за вадене на корените, то така е изсъхнало стъблото му, или почти го няма, та не мога да го открия. Иначе омана при нас го има в няколко разновидности: германски, британски, само черен оман не мога да открия!
цитирай
6. mariniki - хубава билка... бял оман..
11.10.2012 20:19
Вени, даряваш ни познание...
носиш ни щастие..
благодаря ти..
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Чаровен вкус има чаят, поднесен с ...
11.10.2012 20:46
tit написа:
Чаровен вкус има чаят, поднесен с приказка!:)


Още от малка приказките са ми слабост и мама ми купуваше всяка нова книжка с приказки от цял свят. Наи-много ми допадаха източните. Правилно си забелязала, че "Чаровен вкус има чаят, поднесен с приказка!", затова не си спестявам усилията.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - По неповторим начин поднасяш ин...
11.10.2012 20:48
stela50 написа:
По неповторим начин поднасяш информацията, Късна Пролет ...
Професионално, забавно, с приказни и магични истории.
Около всяка билка има нещо тайнствено, някаква незнайна сила.
И ти винаги успяваш да ни ги разкажеш умно и сладкодумно...
Благодарности и пожелание за хубави дни !


Това е защото ви обичам и искам да ви е хубаво и полезно при мен.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Благодаря ) Поздрави за оманната ...
11.10.2012 20:50
rossi9 написа:
Благодаря )
Поздрави за оманната история!


За мен бе удоволствие да я споделя с вас, а който не вярва да опита:)))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Толкова много знаеш за тези билки, ...
11.10.2012 20:57
ckarlet написа:
Толкова много знаеш за тези билки, Невенче! Винаги с интерес чета всяка твоя публикация!
Поздрави!


Мислех си, 'е познавам около 80 вида билки, но когато започнах да ги снимам и пиша за тях се оказаха повече. В този процес научих и за нови билки и попълних познанията си са тези, които познавах. В този смисъл се оказа, че и са мен правенето на билкови постинги е полезно и ми разширява кръгозора.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Невенче, аз вече няколко години се ...
11.10.2012 21:02
samojiva написа:
Невенче, аз вече няколко години се каня да си събера корени от бял оман, обаче като дойде време за вадене на корените, то така е изсъхнало стъблото му, или почти го няма, та не мога да го открия. Иначе омана при нас го има в няколко разновидности: германски, британски, само черен оман не мога да открия!


Трябва да ги маркираш с колче до стеблото още когато имат цвят и така ще ги откриеш, когато прецъфтят. Черният оман и в Макоцево го няма.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Вени, даряваш ни познание. . . носиш ...
11.10.2012 21:04
mariniki написа:
Вени, даряваш ни познание...
носиш ни щастие..
благодаря ти..


Радвам се, че е така, приятна вечер.
цитирай
13. анонимен - Много увлекателно разказваш ;)
11.10.2012 22:28
Харесвам да чета за силата на билките, обичам аромата на природните дарове ;))
цитирай
14. kasnaprolet9999 - gogi6666
11.10.2012 22:50
Това е заложено в нас от древни времена и постепенно ни се открива, като някаква магия. Поздрави!!
цитирай
15. sande - Санде: Поздрави, Невена!
12.10.2012 05:34
Интересно за омана.

А това цвете на линка как се казва, имаме го, а не знаем как се казва. При него идва едно драконче /по-голямо от пчела/ , не каца никога , а сезадържа с крилатата си или бог знае как и пие нектар.


C:\Documents and Settings\SANDO\My Documents\My Pictures\Пако и Томето
цитирай
16. mitkaloto - Тия билки за нищо ги нямаш. . Защо ...
12.10.2012 10:20
Тия билки за нищо ги нямаш..Защо трябва да ходя в билкова аптека!Поздрави!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - sande
12.10.2012 10:24
Няма как да ти кажа, това не е имейл адрес, за да мога да го видя. Дал си ми мястото на снимката ти в твоя компютър, в койтос амо ти имаш достъп:)))
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Тия билки за нищо ги нямаш. . Защо ...
12.10.2012 11:59
mitkaloto написа:
Тия билки за нищо ги нямаш..Защо трябва да ходя в билкова аптека!Поздрави!


Ако ги нямах за нищо, щях ли да пиша за тях. В билкова аптека се ходи ако нямаш възможност да си ги набереш сам.
цитирай
19. mitkaloto - Тия билки за нищо ги нямаш. . Защо ...
12.10.2012 13:10
kasnaprolet9999 написа:
mitkaloto написа:
Тия билки за нищо ги нямаш..Защо трябва да ходя в билкова аптека!Поздрави!


Ако ги нямах за нищо, щях ли да пиша за тях. В билкова аптека се ходи ако нямаш възможност да си ги набереш сам.

Грешно си ме разбрала.Казвам,че разбираш от билки и когато ми трябва билка влизам в блога ти!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - mitkaloto
12.10.2012 19:50
Аз бързо схващам, но трябва много да ми се обяснява:)))
цитирай
21. dolsineq - Фен съм на билковото лечение. По...
12.10.2012 23:06
Фен съм на билковото лечение. Ползвам неприкъснато тетра, лайка, балканска чубрица. Полезна е информацията от твоят профил, Венче, поне за мен е така. Имах и един куриоз преди години. Правиха ми някакъв преглед и установиха, че язвата ми е заздравяла. И лекарят ме попита какво съм ползвала, защото с медикаментите само се потушава болката, така че, аз те чета най–редовно. :)
цитирай
22. kasnaprolet9999 - dolsineq
14.10.2012 20:16
Смрадликата в малки количества калцира язвата, но не бива да се взима дълго време. Приятно ми е, че си ми фен.
цитирай
23. razkazvachka - Голям кеф е да те чете човек
19.10.2012 08:55
няма начин - сега ще трябва да вплета и омана в текста на романа Безусловен контрол... магическите думи са много важни...
цитирай
24. kasnaprolet9999 - razkazvachka
22.10.2012 11:35
Да, това е идея и материал за твоите романи.Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319995
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031