Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2012 10:33 - Какво символизира яйцето?
Автор: kostas Категория: Други   
Прочетен: 2660 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Великден наближава, а с него и традицията днес, на Велики четвъртък, да се боядисват яйцата. Но какво символизира яйцето?

Днес е Велики четвъртък и по стара традиция ще червим яйца, но откъде произлиза символиката на яйцето? Дали това е християнски религиозен обичай или древно вярване?

image

Яйцето - символ на живота и вечността

Яйцето е символ в митологията и вярванията за вечността, съобщава „Стандарт”. Още векове преди Христа, римски адвокати са използвали изразът „Eх ovo“, който в превод означава „Да започнем от яйцето“. Така те са излагали своите защитни доводи към своите клиенти или подсъдими.

Но яйцето е символ още от древните култури на Индия, Китай, Египет и Гърция. В тях Космическото яйце е зародиш на цялата Вселена. Като едно цяло, яйцето е символ на всичко съществуващо, но ограничено от черупката.

Яйцата са изобразявани като начало на света. Техни рисунки са открити в Древен Египет, Индия, Япония, Китай, Финикия, Гърция, на островите Фиджи, Централна Америка. Най-често златното яйце символизира Слънцето, а в китайските принципи, то символизира цялото.

Елементите на яйцето също имат своята многозначност. Жълтъкът символизира небето, а белтъкът – Земята. Така при счупването на Космическото яйце са се появили Небето и Земята.

В келтската митология Космическото яйце е изобразено чрез яйцето на змията. В тази връзка са открити артефакти за символиката на вкаменен морски таралеж.

В Древен Египет, бог Птах е смятан за Бащата-Създател или Великият майстор на Вселената. Той е бил изобразяван чрез грънчарско колело, на което той е създавал Космическото яйце. То е съдържало неговият собствен дух. След вселенското яйце той е изработил и яйцето на Слънцето и на Луната.

За древните гърци яйцето символизира тайната на сътворението, живота и възкресението. В Индия пък се приемало, че космическото златно яйце е било снесено от божествената птица, от което се появил Брама.

В митологията на Иран също се смятало, че яйцето е символ на жизненото начало и сътворението на света. Последователите на зороастризма пък приемат, че Небето е създадено във формата на метално блестящо яйце.

Древните жители на Океания приели, че първият човек се е появил от птиче яйце. Сред шумерите също се ширило схващането, че от Космическото яйце се е сътворил света.

В християнската религия се приема, че яйцето символизира възкръсващия Иисус Христос.

Калинка Петрова

 







Гласувай:
2



1. antoninus - Символизира езическият корен на ...
12.04.2012 14:32
Символизира езическият корен на празника. А възкресението се свързва с Господнята вечеря - това е казал Исус да правим за негово възпоменание.
цитирай
2. kostas - Така да бъде !
12.04.2012 15:35
* antoninus - Символизира езическият корен на ...
14:32
Символизира езическият корен на празника. А възкресението се свързва с Господнята вечеря - това е казал Исус да правим за негово възпоменание. *
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3286057
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930